Svenska landslagsåkarna tvingas bo i ett annat land under VM. Foto: Bildbyrån.

Svensk kritik mot VM-boendet: ”Konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte hittat en optimal boendelösning för längd-VM i Slovenien nästa år.

Landslaget tvingas bo på andra sidan gränsen – i Österrike.

– Det kommer att vara en ganska trixig väg över bergen. Säkerhetsmässigt är det inte optimalt, säger landslagschefen Anders Byström till Expressen.

VM-orten Planica är egentligen inte mycket till ort, snarare en dal med en välkänd skidanläggning. I stället brukar de aktiva bo i närliggande Kranjska Gora när det vankas tävlingar.

Men så blir det inte under världsmästerskapet i månadsskiftet februari–mars 2023. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med plats. För det svenska längdlandslagets del har lösningen landat i att bo på andra sidan gränsen, i österrikiska Villach.

– Där har vi hyrt ett helt hotell där vi kommer att ha med oss egen kock som gör all mat, säger landslagschefen Anders Byström till Expressen.

Flera VM-nationer får inte plats

Det är normalt runt 40 minuters bilväg mellan Villach och Planica men kan bli betydligt mer under vintertid, skriver tidningen. Anders Byström säger att det är en snårig väg att köra över bergen, och ur säkerhetssynpunkt hade han gärna hittat ett annat alternativ.

Det är flera VM-nationer som inte får plats i Kranjska Gora – Norge har till exempel valt att bo i Italien – och enligt Byström beror det på att Internationella skidförbundet (Fis) valt att fylla hotellen med sin egen personal.

– Det känns lite konstigt. Där finns det ju ändå hotellkapacitet. Men det går inte att få tag på något bra boende där. De har sålt ut det till Fis-folk och andra, säger Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.