Martin har åkt extremloppet norr om polcirkeln fem gånger

Uppdaterad
Publicerad

Umeåbon Martin Lundberg har åkt världens längsta skidlopp fem gånger sedan det startade 2016. En ny dokumentär följer honom och flera andra deltagare när de åkte de 20 milen fram och tillbaka mellan Purkijaur och Årrenjarka i Norrbotten i mars i år. 

– “Vad fan gör man här uppe?” tänker man. Allt känns besvärligt, säger Martin Lundberg.

Fem av de sex gånger som det moderna Nordenskiöldsloppet genomförts har Martin Lundberg från Fredrika IK ställt upp i tävlingen. 

– Jag missade att anmäla mig 2021, men då åkte jag ändå upp och åkte en tur på 12 mil några timmar efter tävlingsstart, säger han. 

Skidlopp med lång historia

Det allra första Nordenskiöldsloppet anordnades 1884, på initiativ av vetenskapsmannen Adolf Erik Nordenskiöld. Se historien bakom loppet här. Sedan dess har flera skidlopp med samma namn hållits, men inget av dem har varit lika långt som originaldistansen – ända fram till 2016. Då grundades det moderna Nordenskiöldsloppet som är lika långt som det allra första loppet, nämligen 22 mil. I år kortades dock loppet med två mil på grund av milt väder.

Eftersom grundaren och huvudarrangören har flyttat från Jokkmokk kommer loppet inte arrangeras våren 2023, men Martin Lundberg hoppas att loppet snart återvänder med en ny huvudarrangör. 

– Nu är man ändå igång, man håller en rolig nivå och man har byggt på en bank av de gånger man har åkt loppet. Det blir kul att åka igen, säger han. 

Under vintern kommer han att delta i flera olika skidlopp i väntan på att Nordenskiöldsloppet återvänder. Närmast i tiden är Stora Vildmannaloppet i Umeå som går av stapeln i januari. Sedan väntar Vasaloppet under våren 2023. 

Se varför Martin tar en konjak 11 mil in i Nordenskiöldsloppet i klippet ovan. 

Världens längsta skidlopp – 22 mil ovanför polcirkeln 14/12 kl 19.30 på SVT 2 eller när du villSVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.