Världens längsta skidlopp, Nordenskiöldsloppet, går fram och tillbaka mellan Purkijaur och Årrenjarka i Norrbotten. När loppet gick av stapeln i mars 2022 gjorde forskare vid Umeå universitet mätningar på två deltagare för att ta reda på vad som krävs för att klara av en sådan ansträngning.
I vanliga fall är loppet 22 mil, men på grund av det milda vädret våren 2022 kortades loppet två mil. Enligt forskarnas mätningar brände testpersonerna uppskattningsvis 10 000 kalorier var när de skidade de 20 milen.
– Båda ansträngde sig på en relativt hög nivå då vi tittar på pulskurvor och hur de skattade sin ansträngningsgrad, men ändå hade de långt till taket av sin maximala prestation utifrån vad vi mätte i labbtestet, säger Michael Svensson, forskare i idrottsmedicin i dokumentären ”Världens längsta skidlopp – 22 mil ovanför polcirkeln”.
Mentala biten jobbigast
Tillsammans med sina kollegor på Umeå universitet gjorde Michael Svensson labbtester på de två testpersonerna innan skidloppet. Då mättes bland annat puls, laktatnivåer i blodet och testpersonernas egen skattning av sin ansträngningsgrad. Samma saker mätte de under loppets gång.
Under loppet kunde forskarna se att deltagarna hade lägre puls och laktatnivåer i blodet, men att de trots detta skattade sin ansträngningsgrad högre än vad de gjorde i labbet. Därför kunde forskarna dra slutsatsen att det är den mentala biten som är det jobbigaste under Nordenskiöldsloppet.
Se mätningarna under världens längsta skidlopp i klippet ovan.
Världens längsta skidlopp – 22 mil ovanför polcirkeln 14/12 kl 19.30 på SVT 2 eller när du vill på SVT Play.