• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Wassberg: ”Skidsporten håller ju till utomhus”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Wassberg, ordförande i Åsarna IK, är kritisk till regeringens hantering av deltagar- och publikbegränsningen.

Skidlegendaren anser att regeringen borde gjort skillnad på utomhus- och inomhusidrotter.

– Skidsporten håller ju till utomhus, det är ingen smittorisk då. Kanske när man samlas, men det går ju att lösa, säger Wassberg till SVT Sport.

I slutet av mars arrangerade Åsarna IK junior-SM men tävlingarna stoppades efter bara en dag på grund av coronapandemin. Beslutet fattades efter att regeringen bestämt att inga evenemang med 500 personer eller fler ska genomföras.

Åsarnas ordförande Thomas Wassberg, skidlegendaren som tagit flera OS- och VM-guld, tycker att det var fel att avbryta mästerskapet.

Corona och idrott

– Det kanske inte var regeringens fel just då men skidförbundet kunde ju ha meddelat att vi aldrig samlar 500 personer på junior-SM. Det hade vi inte heller gjort om vi fått fortsätta köra, säger han till SVT Sport.

Gått miste om en halv miljon

Wassberg har förståelse för att idrotten fått restriktioner under pandemin för att minska smittspridningen. Men däremot anser han att regeringen borde gjort undantag för idrotter som håller till utomhus.

– Skidsporten håller ju till utomhus, det är ju ingen smittorisk då. Kanske när man samlas, men det går ju att lösa på något vis.

Åsarna sökte, och fick, ekonomiskt stöd för junior-SM som ställdes in och och klubben får en ny chans att arrangera mästerskapet 2022. Men allt kan inte ersättas – klubbens stora motionslopp som fick ställas in i påskas är ett sådant exempel.

– Där gick vi miste om ungefär en halv miljon i fjol. Det blir nog samma i år, säger Wassberg.

– Det får betydelse för klubbens utveckling, hur många aktiva vi kan stötta och så vidare.

Skidförbundet håller med Wassberg

Wassberg får stöd av det svenska skidförbundet när det gäller regeringens hantering av deltagar- och publikbegärnsningar.

I enkätundersökningen som SVT Sport gjort tillsammans med Agenda skriver skidförbundets ordförande Karin Mattson bland annat så här:

”Det viktigaste för oss är att beslut vad gäller deltagar- och publikbegränsning samt inreseförbud skyndsamt blir mindre trubbiga och i stället ger utrymme för oss att använda vår kompetens och erfarenhet för att genomföra trygga, ansvarsfulla och säkra evenemang och aktiviteter”.

Ministern förstår kritiken

I enkätundersökningen uppger flera företrädare för utomhussporterna att de är kritiska till just hanteringen av deltagar- och publikbegränsningen. Och Amanda Lind, kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor (MP), förstår kritiken om att lagstiftningen är för trubbig.

– Det stämmer ju. Ordningslagen är ju en lag som hanterar sammankomster och offentliga tillställningar, inte alla typer av verksamheter i hela samhället. Det har ju varit en av de lagstiftningar vi har haft att använda och som har varit viktig för Folkhälsomyndigheten i bekämpningen av pandemin, säger hon, och fortsätter:

– Men vi har ju sett att vi behöver en helt ny lagstiftning. Nu har socialdepartementet börjat jobba med att ta fram en tillfällig pandemilag, som ska kunna reglera fler verksamheter och även vara mer flexibel.

Men det är ju en bra bit fram i tiden, och många klubbar blöder redan nu. För de som redan nu riskerar sin framtid, vad vill du säga till dem?

– Det är ju därför vi också har jobbat med att se vad vi kan göra inom ramen för ordningslagen. Det var därför vi tog fram det här undantaget för sittande publik, och vi har även gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag för att titta på om det är fler undantag som kan göra om smittläget tillåter.

– Men också för att titta på till exempel frågan om utomhusidrott, om det skulle kunna göras särskilda undantag just där, kopplat till ordningslagen. Men det är en trubbig lag som är kopplad till straffrätt, så det är inte helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet