Nyligen blev det klart att den omdiskuterade så kallade ”superskon” tillåts att tävla med, så länge den uppfyller kraven och är godkänd av Internationella friidrottsförbundet, World Athletics. Detta efter påtryckningar från aktiva löpare.
Toni Arndt, professor i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, är med och driver arbetet med detta i den arbetsgrupp som World Atletics har utsett.
Förra veckan hade gruppen sitt första möte och häromdagen meddelades det bland annat att det tidigare kravet på att skorna måste ha funnits tillgängliga på marknaden i minst fyra månader för att få användas i tävlingar, slopas.
– Vi behövde ta fram något ganska snabbt inför Tokyo-OS, säger Toni Arndt till SVT Sport.
Omdiskuterad sko
Reglerna som har tagits fram bygger på hur tjock sulan är i skorna, där högsta tillåtna tjockleken för löpgrenar är 40 millimeter.
Sulan i ”superskorna” har varit omdiskuterad eftersom den av många anses ge kraftiga fördelar jämfört med andra skor. Enligt Toni Arndt är reglerna som nu presenterats kraftigt förenklade och behöver byggas ut ytterligare innan OS i Tokyo om ett år.
– Väldigt förenklat handlar det bara om sulans tjocklek men vi vill komma fram till vilka egenskaper hos skorna som kan vara prestationshöjande. Det hann vi inte gå in på i de nya reglerna. Tidigast i slutet av året kommer vi kunna presentera mer forskning om de mekaniska egenskaperna hos skorna, säger Toni Arndt.
KLIPP: World Athletics nya regler om ”superskon”(29 juli 2020):