Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norsk dubbel på terräng-EM. Foto: SVT

Norsk favoritdubbel i terräng-EM – Ingebrigtsen och Grövdal vann

Uppdaterad
Publicerad

De norska storfavoriterna Jakob Ingebrigtsen och Karoline Bjerkeli Grövdal stod pall för trycket och vann guld i terräng-EM.

Nu har dominanterna 20 medaljer tillsammans i terräng-EM.

– Herregud vilken imponerande löpning, säger SVT Sports expert Eric Hamrin Senorski om Ingebrigtsen.

Alla tre bröderna Ingebrigtsen kom till start i herrarnas lopp över 10 milometer. Men det var endast storfavoriten Jakob Ingebrigtsen som höll till i toppen av det fartfyllda loppet.

OS-guldmedaljören från Tokyo släppte en lucka till britten Emile Cairess med några kilometer kvar. Det skulle dock visa sig att norrmannen bara var kylig. Han sprang ikapp och ryckte ifrån till segern halvvägs ut på det sista varvet – och tog sin elfte medalj i terräng-EM, på tiden 29,33.

– Han är komplett i hur hans springer. Han har spetsen i att kunna springa snabbt och tempoväxla, säger SVT Sports expert Eric Hamrin Senorski.

Cairess blev tvåa och Isaac Kimeli från Belgien trea. Emil Danielsson var bäste svensk på 28:e plats. Orienteraren Max Peter Bejmer blev 39:a.

Norsk-tysk duell

På damsidan blev det en norsk-tysk duell på damsidan mellan Karoline Bjerkeli Grövdal och Konstanze Klosterhalfen. Den norska storfavoriten blev rejält utmanad men spurtade ifrån på upploppet och vann. Trea kom landsmanninan Alina Reh.

Medaljen var Grövdals nionde i terräng-EM.

– Det är helt otroligt, säger Hamrin Senorski.

Bäst av de fem svenska damerna var Samrawit Mengsteab som kom sjua. Sarah Lahti hade en tuffare dag och blev 19:e.

I lagtävlingen vann Tyskland överlägset före Storbritannien och Irland på damsidan och Frankrike drog det längsta strået på herrsidan före Italien och Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.