Robel Fsiha. Foto: Bildbyrån

Fsihas tränare: ”Har varit chockad och mått dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Terränglöparen Robel Fsiha är avstängd för dopning.

Tränaren Patrik Melin kommenterar nu situationen med ett skriftligt uttalande.

”Sen jag fick beskedet har jag har varit chockad och mått väldigt dåligt”, skriver han till SVT Sport.

Robel Fsiha, Spårvägen friidrottsklubb, vann guld på terräng-EM i början av december. Ett dopningsprov lämnat i november visade förekomst av en otillåten substans. Under gårdagen höll friidrottsförbundet en presskonferens.

– Vi kan inte berätta någonting, det råder förundersökningssekretess. Och den enda som kan lyfta den är utövaren, den som är misstänkt, säger Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopningskommission.

Patrik Melin, tränare för Robel Fsiha, har kommit med ett skriftligt utlåtande.

”Jag vet att det är många som vill höra vad jag har att säga om Robels positiva dopningstest. Sen jag fick beskedet har jag har varit chockad och mått väldigt dåligt”, skriver Melin, som vill att Fsiha kommer hem.

”Vill kunna prata med honom öga mot öga”

”Jag har pratat med Robel som vill komma hem och ta med de energidrycker och kosttillskott han använder och få dem analyserade. Jag vill också att han kommer hem. Jag vill kunna prata med honom öga mot öga för att få fler svar. Språkbrister gör att det kan vara svårt att veta om han förstår mina frågor över telefon” skriver han och fortsätter:

”Det enda jag i dag med säkerhet vet är att jag är och har alltid varit helt emot dopning och att jag gjort vad jag kunnat för att få Robel att vara försiktig med vad har får i sig”.

Fsiha har till den 14 februari på sig att meddela om han vill ha ett b-prov analyserat, och fram till den 21 februari på sig att meddela om han vill överklaga beslutet. Om han döms för dopningsbrott blir han av med EM-guldet.

Svenske Europamästaren Robel Fsiha avstängd för dopning:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.