UFC-fajtern Lina Länsberg väntas få barn i mars och har just nu pausat sin MMA-karriär. Den senaste tiden har hon följt med i diskussionerna kring dopning inom svensk idrott och på sin Instagram ger hon en inblick i sitt liv som elitidrottare och vilka dopningsregler hon måste förhålla sig till.
Länsberg poängterar att hon avskyr fusk, men att dopning inte alltid är så svart och vitt som man kan tro. Att inte ha koll på alla dopningsregler borde inte likställas med att medvetet ta otillåtna preparat för att till exempel bli starkare, snabbare eller mer uthållig, anser hon.
”Det är alltid en idrottares ansvar vad han eller hon stoppar i sig, men innan ni tar för givet att någon fuskat så vill jag berätta om det stora jobbet detta ibland innebär. Hur ologiskt det kan vara och ibland också omöjligt”, skriver hon.
ARKIV: Se när SVT Sports reporter testas av Svensk Antidoping (12 maj 2020)
Förbjudet med dropp
Eftersom svenskan tävlar för UFC testas hon av den amerikanska antidopningsbyrån Usada, vars regler skiljer sig en aning bland olika idrotter. Länsberg ger flera exempel på vad det kan innebära för henne i praktiken.
”Det är till exempel förbjudet med dropp, till och med i en ambulans. Jag måste söka dispens för all vätska som införs intravenöst om den är mer än 100 ml. Enda undantaget är om jag vårdas på sjukhus, men dit räknas inte ambulans”.
”Kortison är inte heller tillåtet i samband med tävling, det vill säga en vecka innan match till och med natten efter match. Hur många som inte tränar på vår nivå har inte fått det insprutat i muskler, leder eller som läkemedel för allergier”.
”Jag förstår Therese Johaug”
Även vissa vanliga vitamintillskott är förbjudna. Och under sin graviditet har Länsberg stött på nya bekymmer.
”När mitt graviditetsillamående var som värst fick jag vänta i sju dagar på att få svar från Usada huruvida jag kunde ta det receptbelagda läkemedel som typ alla gravida i Sverige får mot svårt illamående. Det innehåller nämligen efedrin som är dopningsklassat”.
Eftersom läkemedel görs av flera olika företag i flera olika länder kan det vara svårt att hitta pålitlig information, tycker Länsberg.
”Därför förstår jag till exempel Therese Johaug som litade på sin läkare som sa att hon kunde använda en viss salva till sina läppar. Visst är det alltid idrottarens ansvar, men det ansvaret är inte alltid så lätt som man kan tro. Tänk dig själv om du är jättesjuk eller har jätteont och du får ett läkemedel utskrivet. Det är lätt hänt att bara tänka logiskt och ta läkemedlet”.
I Sverige har fallet med brottaren Jenny Fransson fått stor uppmärksamhet på senare tid. VM-guldmedaljören Fransson har blivit avstängd från sporten i fyra år, men har hela tiden hävdat sin oskuld och vet inte hur hon har fått i sig den förbjudna substansen.