Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: McKlein

Drömstart för Solberg i Svenska rallyt – leder WRC2-klassen

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg leder WRC2-klassen i Svenska rallyt efter åtta körda sträckor.

– Helt OK, vi leder i alla fall. Jag har kört lugnt och fint hela dagen, inga moments, vi har kört på 90-95% hela dagen, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

Solberg var snabbast på tre av dagens sju specialsträckor och har inför lördagsetappen en ledning på 13 sekunder före finländaren Sami Pajari, juniorvärldsmästare 2021.

– Det har varit okej. Pajari har varit väldigt snabb och jagat mig. Annars har jag bara kört rent utan risker och inte gjort några misstag. Det kunde vara bättre, men det har varit en bra dag, säger Solberg till WRC efter sista sträckan. 

Svenska rallyt

Finländaren Jari Huttunen är trea 35,1 sekunder bakom och han i sin tur skuggas av normannen Ole Christian Veiby.

Problem med understyrning

Solberg inledde lite försiktigt på fredagens första sträcka, men slog sedan till med snabbaste tid på sträckan efter och har sedan radat upp topptider trots att han under förmiddagen inte var helt nöjd med bilen. 

– Kul att vara i ledning, jag är glad men inte helt nöjd. Bilen understyr och det är svårt att köra först på vägen av WRC2-bilarna, berättade Solberg för SVT Sport under serviceuppehållet vid lunch. 

SVT:s expert Jonas Kruse imponeras av Solbergs start. 

– Mogen insats av Oliver! Smart start på rallyt med att känna dig för lite på morgonens första sträcka. Sedan både snabbt och säkert resten av dagen trots en bil han inte är nöjd med. Jag gillar vad jag ser nu av Oliver, kalkylerande och beräknande insats som imponerar, säger Kruse.  

Och fortsätter:

– Trots att han är första bil efter WRC-bilarna, som är bredare vilket gör att han får spåra som inte är en fördel, så har han behållit lugnet och inte gjort något misstag. 

I morgon väntar den längsta etappen på rallyt med sju specialsträckor över totalt 126,22 kilometer.

SVT Sport direktsänder två sträckor från svenska rallyt i morgon. SS9 klockan 08.00 i SVT1 och SVT Play och SS12 14.00 SVT2/SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet