Ekström tvåa på dagens Dakar-sträcka: ”Väldigt nära första segern”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Ekström har haft ett motigt Dakar-rally hittills, men i dag gick det riktigt bra då han och kartläsaren Emil Bergkvist blev tvåa på sträckan utanför den saudiarabiska huvudstaden Riyadh.

– Äntligen hade vi en bra dag, men även om slutresultatet ser bra ut så var det rätt så mycket action, säger han i ett klipp på Instagram.

Redan i går såg det bra ut för Mattias Ekström som låg bra till fram tills dess att bakdämparen började strula. Då slutade han på en 20:e plats, men på sträcka sex som kördes i dag höll det nästan hela vägen till seger.

– Det var svårt när var är i sanddimman. Vi gjorde ett riktigt bra jobb tills det var ciurka en kilometer kvar då jag tappade bort mig lite. Vi tappade kanske 1 minut och 20 sekunder, så det var väldigt nära vår första etappseger. Men jag tycker fortfarande att vi ska vara glada, säger kartläsaren Emil Bergkvist.

”Ville dra på en liten show”

Sträckan vanns av den argentinske veteranen Orlando Terranova som var en minut och sex sekunder snabbare än det svenska ekipaget.

Ekström berättar om en incident direkt i början av sträckan:

– Redan i första hörnet så ville jag dra på en liten show, för det var fullt med åskådare. Det var en simpel raksträcka och sedan 90 grader till vänster. Men då jag skulle bromsa så stängde bilen av sig och vi var tvungna att starta om hela bilen. En bil åkte förbi och min puls blev skyhög, säger han.

Andraplatsen gör att Ekström klättrat tre placeringar i sammandraget och just nu är han 14:e. Dagens sträcka var den 43-årige svenskens bästa i årets Dakar-rally. Leder totalt gör qatariern Nasser Al-Attiyah.

Ekström är tredjeförare i Audis storsatsning bakom legendarerna Stephane Peterhansel och Carlos Sainz.

I lättviktsklassen blev Sebastian Eriksson fyra på dagens sträcka. Han är kvar som tvåa totalt.

KLIPP: Första kvinnliga teamet siktar på historisk start i Dakarrallyt (21 dec 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.