Foto: Red Bull

Emil Johansson bäst i historien

Uppdaterad
Publicerad

Emil Johansson tog hem säsongens sista världscuptävling i mountainbike slopestyle, i Rotorua, Nya Zeeland. Nu har han under en och samma säsong vunnit den totala världscupen, VM och The triple crown. En bedrift han är ensam om i historien.

– Jag är helt mållös. Det är för stort att förstå i nuläget, säger Johansson till SVT Sport.

Den 22-årige svensken är nu ensam i historien att under en och samma säsong vinna alla tävlingar i världscupen, ta hem världsmästerskapet och vinna The triple crown.

– Jag behövde vinna alla tävlingar den här säsongen för att säkra titlarna och det var långt ifrån självklart. Att nu stå här känns helt overkligt, säger Johansson.

Första åket avgjorde

Det var 13 åkare i finalen och Johansson startade sist i fältet. Svensken satte ner ett nästintill perfekt åk och fick 95,75 i poäng.

– Jag försökte verkligen att se på tävlingen som vilken som helst för att inte sätta för stor press på mig själv och jag lyckade hålla mig ganska lugn och fokuserad.

Med det åket var pressen stor på de andra åkarna men ingen lyckades utmana Johansson. Andraplatsen gick till fransmannen Timothé Bringer, 93,25 poäng.

Tillbaka efter sjukdom

Tredjeplatsen tog amerikanen Nicholai Rogatkin hem med 92 poäng. Finalens andra svensk Max Fredriksson missade pallen precis och slutade på en fjärdeplats med 88 poäng.

Emil Johansson väg till världstoppen har varit allt annat är spikrak. Han slog igenom redan som 17-åring och tog hem den totala världscupen. Sedan drabbades han av en mystisk sjukdom som gjorde att han missade i princip två hela säsonger.

Största prissumman någonsin

Efter många undersökningar och sjukhusbesök kom läkarna fram till att han lider av Hashimotos sjukdom. Hashimotos sjukdom är en autoimmun sjukdom som drabbar sköldkörteln. En autoimmun sjukdom innebär att immunförsvaret inte fungerar som det ska och attackerar kroppens egna vävnad.

– Det har var varit riktigt tufft under långa stunder men nu känns det verkligen helt underbart.

I och med segern i säsongsavslutningen tar han alltså hem alla tre titlar i år och med det tre segercheckar på sammanlagt 60 000 dollar, vilket motsvarar drygt 520 000 kronor. Det är det största prissumman i sportens historia.

I en första version av artikeln visade videoklippet i topp Emil Johanssons vinnaråk från en tidigare tävling i Innsbruck. Detta har nu ändrats. Nedan kan du se arkivklippet från Innsbruck:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.