Både Sjöstrand och Unibets Sverigechef Per Carlander tycker att mer behöver göras för att komma åt matchfixarna, men tillvägagångssätten skiljer sig åt. Fotbollsförbundet fokuserar främst på att utbudet behöver stramas åt.
– Idag är det hur liberalt som helst. Allt är tillåtet att spela på. Det tycker vi att är både oansvarigt, oaccaptabelt och direkt felaktigt att man tillåter, säger Sjöstrand och fortsätter:
– Vi ser att det förekommer spel på udda händelser, man kan få spela på inkast och hörnor. Sådana objekt är väldigt lätta att manipulera och det förekommer. Vi måste få bort det. Man måste lyssna på oss. Vi kan inte vänta längre, vi har väntat tillräckligt länge.
Dokumentär i SVT Play: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll
”Måste till en ordentlig struktur”
Carlander menar att helt andra åtgärder är effektiva.
– Det måste finnas ett lagligt stöd för att spelbolag och idrotten ska kunna dela personuppgifter och sedan måste det till en ordentlig struktur på det operativa arbetet mot matchfixning i Sverige.
Den nya spellagen reglerar bland annat vilka objekt som spelbolagen kan erbjuda. En justering i den lagen har den senaste tiden utretts och ett förslag var så sent som i våras ute på remiss för andra gången.
I förslaget finns bland annat förbud på spel på röda och gula kort, men inte på hörnor och inkast. Dessutom föreslås att spel på träningsmatcher och matcher med lag från division 3 och neråt ska förbjudas.
En viktig sak att komma ihåg är att de föreskrifter som Spelinspektionen författar, och som reglerar vad man kan spela på, enbart gäller de 70 bolag som har svensk licens. Men det finns flera 100 andra bolag som erbjuder spel på svenska matcher. Många av dessa finns i Asien, och omsätter enorma summor – och det är på dessa sajter som en stor del av de som fixar matcher spelar.
Se hela reportaget:
”Vi har kontroll över spelmarknaden”
Detaljer i den svenska spellagen påverkar alltså inte dem och därför tycker Carlander inte att man bör begränsa spelutbudet ytterligare.
– Om man begränsar spelutbudet så avkriminaliserar man troligtvis matchfixning på de specifika spelen, säger han och tar upp ett exempel:
– Man ska komma ihåg att under 2019 stod spelen på gula och röda kort för bara tre procent av totala antalet misstänkta matcher. Om vi lägger fokus på det så tappar vi de 97 procenten
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är ansvarig för frågan för regeringens håll.
– Staten har kontroll och kan också utfärda sanktioner och i sista hand också dra tillbaka licens för bolag som inte följer den svenska lagen. Vi har, för första gången på två decennier, kontroll över spelmarknaden.