Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, leder Polisens insats mot grov organiserad brottslighet som drabbar idrotten. Foto: Henrik Montgomery/TT, SVT

Polisen varnar för matchfixning inför seriestarten: ”Avsevärt högre risk”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms fotbollförbund meddelade i går att man väljer att starta sina regionala serier nästa vecka.

Då flaggar poliskommisarie Fredrik Gårdare för att risken för matchfixning och kriminellas inflytande kan komma att öka.

– Risken för matchfixning kommer att fortsätta så länge som det är så här, säger poliskommissarie Fredrik Gårdare.

Efter att coronakrisen lamslagit all elitfotboll runt om i världen har spelen på träningsmatcher och lag i lägre divisioner ökat lavinartat.

I går beslutade Stockholms fotbollförbund (StFF) att starta spelet i sina regionala serier nästa vecka.

Matchfixning

Serierna som inleds är bland annat damernas division 3 och herrarnas division 4.

Men serierna kan hamna i stor press för matchfixning, varnar polisen.

– Det blir en avsevärt högre risk om det nu kommer fortsätta att vara så att det enbart är Sverige, Vitryssland och Nicaragua som spelar. Fortsätter den situationen, att det bara är tre länder i världen som spelbolagen erbjuder så kommer den risken för matchfixning att fortsätta så länge som det är så här, säger poliskommissarien Fredrik Gårdare, som leder aktionsgruppen mot kriminella inom idrotten.

Avbröt försök till matchfixning i veckan

Vad kan det leda till för konsekvenser?

– Dels att enskilda spelare, ledare och föreningar drabbas. Sen även att kriminella organisationer fortsätter tjäna pengar på svensk idrott.

Är du orolig för det som sker?

– Vi har fullt upp. Vi har ett tryck som vi inte har sett tidigare runt det här och det är klart att det oroar oss när kriminella går in och plockar ut mycket stora vinster på det här. De utsätter både idrotten i stort och även enskilda idrottare för hård press i att ställa upp på det här.

Polisen har sedan förra året fått större resurser att arbeta mot matchfixning och försöker att jobba förebyggande.

– Vi får in väldigt mycket information om planerade matchfixningar och agerar på den informationen. Senast i veckan har vi avbrutit försök och förberedelser till omfattande matchfixning. Vi har förebyggt bort en del men vi ser att det stora intresset kvarstår så vi kommer behöva jobba tillsammans med Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet samt alla föreningar som har matcher eller går in i seriespel.

Agerar – utbildar 2300 klubbar

Som ett led i arbetet mot detta meddelade Svenska fotbollförbundet i går att man just nu, tillsammans med sin huvudsponsor Svenska Spel, utbildar 2 328 fotbollsklubbar digitalt (över hela landet) i spelansvar och matchfixning.

Något som kriminalkommisarie Fredrik Gårdare ser positivt på och tror kan ge effekt.

– Det är en tårtbit helt enkelt.  De är bra för de föreningar som helt plötsligt blivit i fokus för betting och då även fokus för matchfixningsförsök. Att dessa föreningar har en kunskap om vilken situation de befinner sig i.

Vad ska dessa klubbar tänka på rent konkret?

– Dels ska de tänka på att ha en plan när de får ett samtal, meddelande eller blir kontaktad vid planen. Att man är beredd på att ringa de samtal som måste ringas till idrottens egna stödfunktioner som finns och polisen för att hantera dessa personer som erbjuder, hotar eller utför påtryckningar.

ARKIV: Fotbollen vill se krafttag mot matchfixning (14/1)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet