Qatar och damlandslaget som försvann

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM är för alla, menar Fifa.

Men i VM-arrangörslandet Qatar är fotboll inte en sport för alla.

Faktum är att landet inte har någon riktig damliga – och damlandslaget har inte spelat någon officiell tävlingslandskamp på åtta år.

När Qatar ansökte om att få arrangera VM 2022 var ett av argumenten att det skulle utveckla damfotbollen i landet. Samma år som de tilldelades arrangemanget, 2010, bildades för första gången ett damlandslag.

Men nu, när herrarnas VM bara är tre veckor bort, tycks laget ha försvunnit.

SVT Sport granskar

Qatar har inte spelat en officiell landskamp sedan 2014 och finns inte längre med på Fifas världsranking. Det finns inte heller någon nationell liga för damfotboll – mer än sex lag som under en kort period möter varandra en gång var. Matcherna spelas då över 2x30 minuter.

Svårt att få svar

I ett samarbete med norska NRK, danska DR och tyska ARD har SVT Sport i ett halvår sökt svar på vad som hänt med den qatariska damfotbollen.

Vi har förgäves sökt både Fifa, Qatars fotbollsförbund, andra ledare och spelare – men ingen vill, eller får, svara på våra frågor.

Vi har bokat intervjuer som sedan har ställts in, en efter en.

Trots det bestämde vi oss till slut för att resa till Qatar.

Tränar på universitet

På ett universitet, som erbjuder kvinnor fotbollsträning en gång i veckan, träffar vi 21-åriga Ghaida. Hon föddes i Dubai och kom till Qatar som ettåring. Ghaida studerar konst men har också under hela sitt liv drömt om att spela fotboll.

– En gång stod min lärare framför klassen och bad några av oss tjejer att resa sig upp och stå framför klassen. Han hade sett fem av oss ute på fotbollsplanen på rasten. ”Jag såg er spela med killarna”, sade han, berättar Ghaida, och fortsätter:

– Han var en religiös man, och sa: ”Det är inte tillåtet att göra det, så varför gjorde ni så”?

Ghaida: ”Jag älskar denna sporten, varför får jag inte spela?”

“Det var förödmjukande”

Ghaida, som beskriver sig som en rebell, berättar att incidenten påverkade henne starkt.

– Det var förödmjukande, och ska jag var ärlig så gjorde det att det blev svårt för mig att känna mig hemma på skolans fotbollsplan efter det, säger hon.

När vi besöker Ghaidas träning blir det tydligt hur känsligt det är med fotboll för kvinnor i Qatar. Inga andra spelare i laget vill vara med på bild, eller bli intervjuade.

”Kan påverka möjligheterna att gifta sig”

En annan fotbollsspelande kvinna i landet vågar däremot berätta för oss hur det är – om hon får vara anonym.

– Det kan påverka en kvinnas möjligheter att gifta sig. Det dyker inte upp så många möjligheter om en tjej är känd för att ”hänga runt” och så där, säger hon.

Och att utöva sport är att ”hänga runt”?

– Ja, för samhället. Allt som inte är normalt, alltså normalt för detta land. Allt som är nytt och inte har gjorts förut är som en chock för folk.

”Inte så inkluderande”

När Qatar sökte VM var alltså ett argument att VM skulle leda till att damfotbollen skulle få en skjuts. 12 år senare märker Ghaida ingen skillnad.

– Ska jag vara ärlig, så... VM har varit på gång i många år. Om du söker efter fotbolls-VM så dyker det bara upp saker om män. Manlig publik. Män som spelar. Jag kan inte se att det (kvinnor och män) har med varandra att göra här. Det är inte så inkluderande.

HELA REPORTAGET: ”Det påverkar dina möjligheter att gifta dig):

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet