Sverige ett av de mest utsatta länderna för matchfixning. Foto: Bildbyrån

Prejudicerande beslutet: Icke anmält matchfixningsförsök ger 1,5 års avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt år.

Så lång avstängning väntar om en spelare inte anmäler att hen blivit kontaktad för att fixa matcher.

Det står klart efter att Riksidrottsnämnden avslagit överklagan från den ex-allsvenske spelare som stängdes av i oktober.

– Det var en betydligt längre diskussion än i tidigare ärenden, säger RIN:s ordförande Krister Malmsten.

ARKIV: Så vanligt är matchfixning i svensk fotboll (17 maj):

En tidigare allsvensk fotbollsspelare stängdes förra månaden av från all fotboll i ett år, efter att han inte anmält när han blev ombedd att fixa matcher.

Matchfixning

Domen, som var den första som Svenska fotbollförbundet avkunnat för ett sådant brott, överklagades av spelaren till Riksidrottsnämnden (RIN).

Ett års avstängning

RIN har nu fattat beslut, som kommer att bli prejudicerande. Nämnden valde, precis som fotbollsförbundets disciplinnämnd, att stänga av spelaren (som vid brottstillfället tillhörde en allsvensk klubb, men nu spelar på lägre nivå) i ett år. Men i domen skriver RIN att hans brott är grund för en avstängning på ett år och sex månader. Anledningen till att domen trots det ”bara” blir ett års avstängning är att spelaren i en förundersökning gällande narkotikabrott (där matchfixningsförsöket avslöjades) mottagit allvarliga hot, samt att handläggningstiden av ärendet dragit ut på tiden.

”XX (spelaren) har anfört att kriminella personer hotat honom och hans familj, inklusive dödshot med pistol. Hoten ska enligt XX ha skett i samband med att personerna krävde att han skulle sälja narkotika eller manipulera matcher för att betala av en väns skuld”, går det att läsa i Riksidrottsnämndens beslut, där det senare fastslås:

”XX:s uppgifter om hot är inte särskilt detaljerade. Sedda i sitt sammanhang framstår uppgifterna dock inte som otroliga, och det har inte framkommit några omständigheter som motsäger dem. Enligt RIN saknas det därför anledning att inte sätta tilltro till XX:s uppgifter om att han utsatts för allvarligt hot”.

SVT Sport förklarar: Så kan matchfixning gå till:

Lång diskussion

Att RIN, till skillnad från fotbollsförbundet (där tre av nio personer i disciplinnämnden ansåg att spelaren borde fått en avstängning på endast nio månader, med tanke på hoten), anser att brottet bör ge ett och ett halvt års avstängning, beror på nivån som spelaren spelat på.

”RIN anser vidare, i linje med vad Disciplinnämnden anfört, att det beträffande professionella spelare måste ställas särskilt höga krav i fråga om såväl kunskapen som efterlevnaden av anmälningsplikten”, står i beslutet.

Riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten berättar för SVT Sport att ärendet var svårare än nämndens genomsnittliga ärenden.

– Vi överlägger lika noga i alla ärenden, men det föranledde naturligtvis en längre diskussion eftersom vi inte hade något tidigare ärende att luta oss mot och få vägledning kring hur Riksidrottsnämnden sett på sånt här tidigare. Så det föranledde ju en betydligt längre diskussion än i ärenden vi avkunnat beslut i tidigare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet