Den senaste tiden har det satts press på statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten från fotbollens håll. Man vill få grönt ljus för att kunna dra igång sina elitserier och det var något som även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni förespråkade i går.
Igår sade Tegnell till SVT Sport att ett besked kan komma redan nästa vecka.
Från allsvenskans och superettans intresseorganisation Svensk Elitfotbolls håll har man tagit fram ett protokoll för hur man ska kunna genomföra serien på ett smittsäkert sätt och nu vill man starta serien för att rädda klubbarna både sportsligt och ekonomiskt.
– Vi tog ju situationen på stort allvar och tog fram protokollen och då är det viktigt att vi också tas på allvar. Vi har en situation där vi har miljontals fans, vi har en verksamhet som är en ganska stor kugge i den svenska folkrörelsen som riskerar att må extremt dåligt. Det får både sportsliga och ekonomiska konsekvenser. Allt är just nu extremt skakigt, säger Enquist.
”Känner ingen oro”
Tegnell pekar på folksamlingar på sportbarer som en ”absolut risksituation” ifall man drar igång allsvenskan. Det tror ändå Enquist att supportrar skulle hantera på ett ansvarsfullt sätt.
– Vi pratar med supportergrupperingar och de ställer upp bakom oss jättehårt. Vi lyssnar på de som är virusexperter för att ta fram våra protokoll och undvika smittspridning, då kanske de ska lyssna på oss då det gäller supporterfrågor för där har vi en helt annan kompetens. Just nu har debatten handlat om det som är utanför fotbollen och där känner jag att vi har gett de svar vi kan. Där känner jag ingen oro, jag är säker på att supportrarna tar ett stort ansvar, säger Enquist.
”Inget idrotten kan bära”
Idrottsminister Amanda Lind tycker inte att fotbollen ska behöva ta ansvar för barerna.
– Jag hoppas och förutsätter att när Folkhälsomyndigheten diskuterar med idrotten så handlar det om vad idrotten kan göra för att säkra en återstart. Sedan är det klart krogar och andra verksamheter behöver ju hålla sina rekommendationer i en sådan situation. Det är inte något idrotten själv kan bära. I Tyskland (där ligan började i helgen) verkar supportrar ha gjort en bra insats och inte samlats och det är ju positivt, säger hon i Morgonstudion och fortsätter:
– Jag lyssnar på idrotten och har dialog löpande. Jag förutsätter att Folkhälsomyndigheten också lyssnar, men vi ska komma ihåg att vi är i en pandemi och det är ett allvarligt läge där många verksamheter drabbas. Fotbollen är en av dem och jag tror vi är många som känner att det vore fantastiskt om elitligorna kan öppna igen för det fyller en stor funktion i samhället.