37 av Uefas 55 medlemsländer har numera videogranskningssystemet VAR. Förutom alla stora ligor märks exempelvis Kosovo, Georgien och – med start denna säsong – Norge.
Men Sverige står alltså fortsatt utanför, tillsammans med exempelvis Färöarna, Luxemburg och Nordmakedonien.
”Väldigt komplex fråga”
Och inte heller nästa år kommer VAR att införas i Sverige. På förra helgens förbundsmöte fastställdes det att beslutet om ett eventuellt VAR-införande ska ligga på förbundets representantskapsmöte, som sker i november.
Och efter att ett sådant beslut tagits kommer implementeringen av systemet dröja ungefär ett år.
– Det är en väldigt komplex fråga som måste belysas ur många olika aspekter. Dels har vi utvecklingen inom den internationella fotbollen, där VAR mer och mer blir en realitet, säger förbundets chefsjurist Tobias Tibell till SVT Sport, och fortsätter:
– En annan parameter är de olika intressegrupper som berörs. Vi har publik, supportrar och domare. Och en annan aspekt vi behöver bevaka noga är den tekniksa utvecklingen som påverkar kostnadsaspekterna av VAR.
– Det är de aspekter vi följer noga. Och syftet med vår bevakning är ju att skaffa ett så gott beslutsunderlag som det bara går tills det är dags att ta ett eventuellt beslut.
Det är ju relativt få fotbollsländer i Sveriges storlek som inte har VAR, hur tror du att det påverkar Sverige att stå utanför detta?
– 37 av de 55 nationsförbunden har VAR i det inhemska ligaspelet. Vi har VAR i alla landslasgssamanhang, och i internationella klubbtävlingar finns VAR. Det är en faktor som svensk fotboll behöver ta ställning till.
Resultat från SVT Sports domarenkät:
Vill du ha VAR i allsvenskan?
Ja: 84%
Nej: 16%
Påverkar avsaknaden av VAR dina möjligheter att kunna döma internationellt?
Ja 92%
Nej: 8%
Om VAR inte införs i Sverige, tror du att det kommer påverka kvalitén på allsvenskans domare negativt på grund av att färre domare vill satsa?
Ja: 76%
Nej: 24%
24 av 31 allsvenska domare svarade på enkäten, alltså 74 procent.
Det här är VAR
VAR är en förkortning för video assistant referee.
Videogranskningssystemet infördes 2018 och användes under världsmästerskapet i fotboll för herrar samma år.
Systemet fungerar som hjälp för domare och linjeman när det uppstår osäkerhet gällande ett domslut. Huvuddomaren eller videodomaren har möjlighet att bryta matchen för att titta på videosekvenser av den specifika händelsen, därefter diskutera händelsen och ta ett beslut.
VAR kan tillämpas vid följande händelser:
- Målsituationer
- Straffsituationer
- Situationer som kan leda till rött kort
- Identitetsfusk (I det fall där det finns misstanke att fel spelare dömts)
Källa: Wikipedia, fotboll.com, TT