Matchfixning – så kan det gå till:
En rapport som släpptes i våras, från det schweiziska företaget Sportradar (som övervakar spel över hela Europa), visade att Sverige är Europas tredje mest utsatta land för matchfixning. Och de säger att ingenting tyder på att det är på väg att bli bättre.
– Globalt sett så ser man svensk fotboll som en väldigt stor risk, och det baseras på antalet matcher som vi har upptäckt på en årlig basis. Det är helt klart att matchfixningssyndikaten har fått in en fot i Sverige, och de har opererat där under ett flertal år. Och det är helt klart att problemet är växande, säger Tom Mace, internationell chef för säkerhetsarbete på Sportradar, och fortsätter:
– En viktig punkt att betona är att det är flera lag som är involverade i detta. Det är inte bara något isolerat fall med något enstaka lag, utan det är flera lag på olika nivåer. De flesta arbetar för olika matchfixningssyndikat som är ansvariga för matchfixningsfallen.
”Har varit slött”
Professor Declan Hill har skrivit den prisbelönta boken ”The Fix”, där han infiltrerade asiatiska matchfixningssyndikat. Han är känd som en av världens ledande experter gällande matchfixning, och förklarar för SVT Sport att Sverige är ett skräckexempel när det gäller arbetet mot matchfixning.
– Den generella svenska attityden gentemot detta problem har varit slött, det har varit arrogant och motsatsen mot vad man tänker att den borde vara i Sverige, säger han.
– Sverige är ett europeiskt skräckexempel när det gäller matchfixning. Det är en mardröm. Är det lika illa som i Italien? Är det lika illa som Grekland, Turkiet och Kazakstan? I vissa fall är det det, i vissa fall inte. Men jag, och jag antar att det gäller för våra tittare också, vill argumentera för att den svenska regeringen, ekonomin och den grundläggande sociala moralen i Sverige inte är lika illa som i Italien, Grekland och Azerbajdzjan – men antalet matchfixningsfall är jämförbara med hur det är i dessa länder.
DOKUMENTÄR: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll:
”Skandalöst!”
Declan Hill skräder inte orden när han säger vad han tycker om hur det ser ut i Sverige.
– Det är skandalöst! Det är löjligt! Det är inte rimligt att ni ska ha ett systematiskt problem med korruption inom idrotten i Sverige.
Svenska Fotbollförbundets nuvarande generalsekreterare Håkan Sjöstrand håller inte med om att man från fotbollförbundets sida varit arroganta, men medger att man tidigare saknat den nödvändiga insikten för att kunna göra allt rätt.
– Ser vi tillbaka över tid så var vi, både inom fotbollen och den övriga idrotten, så ville vi inte se de här problemen. Men i takt med att vi lyfter på locket och säger att problemen finns så upplever jag att medvetenheten ökar, säger han.
Se hela reportaget här: