Anne Magrethe Hausken Nordberg förde norska Nydalen till seger i damklassen i Tiomila utanför Örebro. Foto: Bildbyrån

46-åring bakom norsk seger i Tiomilas damkavle

Uppdaterad
Publicerad

Norska Nydalen vann damkavlen i årets Tiomila utanför Örebro. 46-åriga Anne Margrethe Hausken Nordberg bärgade segern med att vara först i mål på den avslutande femte sträckan efter att ha sprungit ensam i täten.

– Jag kunde använda mig av min rutin. Det är min favoritposition att få gå ut och springa ensam i en stafett, säger Hausken Nordberg.

46-åringen var nästan fem minuter före OK Kåres Lisa Risby och 5,5 minuter före Stora Tunas Tove Alexandersson när dalalagen blev tvåa och trea.

– Jag vet hur bra de andra löparna i laget är och det var kul att få visa det på en stor stafett. Det har varit väldigt tufft under coronaperioden, vilket gjort oss ännu mer sammansvetsade. Det är en trygghet att jag inte behöver ha bästa sträcktiden för att vi ska kunna vinna totalt, säger Hausken Nordberg.

Alexandersson lyfte Stora Tuna åtta placeringar

Alexandersson gjorde en stark avslutande sträcka och lyfte från elfte till tredje plats och tog nästan in fem minuter på Nordberg.

– Det var premiär för mig i år och kul att komma ut lite i skogen. Det var hur kul som helst och mycket bättre än vad vi hade väntat oss: Alla har presterat vad de skulle och till och med lite över det, säger en lyrisk Alexandersson till Svenska orienteringsförbundet efter tredjeplatsen.

Nydalen var trea efter första sträckan och tog ledningen på den andra och släppte den sedan inte. Svenska Helena Karlsson, boende i Oslo, såg till att Nydalen fick en lucka på tre minuter på andra sträckan.

MER: Här går starten på ungdomskavlen

Resultat damkavlen Tiomila, fem sträckor:

1) Nydalen, Norge, 4.01.47

2) OK Kåre, Falun, +4.57

3) Stora Tuna, Borlänge, 5.25

4) OK Pan, Århus, 5.38

5) NTNUI, Norge, 6.54

6) IFK Göteborg, 6.58

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.