Segervrål från de svenska damerna efter VM-guld i stafetten. Foto: SVT

Alexandersson fick guldet serverat på silverfat

Uppdaterad
Publicerad

När Tove Alexandersson säkrade det svenska stafettguldet i VM i Tjeckien hade Lisa Risby och Sara Hagström gjort grovjobbet. Orienteringsdrottningen kunde defilera på vägen till sitt åttonde raka VM-guld och 14:e totalt.

– De skaffade mig ett drömläge. Det var fantastiskt av oss allihop, säger Alexandersson.

Tillsammans sprang trion med en svensk flagga över mållinjen och skrek ut sin glädje.

– Det var häftigt att få göra det tillsammans med Lisa och Sara. Vi har även många duktiga orienterare som var hemma så det här var för oss allihop. Även om det är ett lopp i morgon fokuserade jag på dagens lopp, säger Alexandersson i SVT:s sändning. Hon tog sitt fjärde guld i Tjeckien och i morgon väntar långdistansen, som är hennes bästa gren. 

Sara Hagström, som hade svåra ryggbesvär på medeldistansen i tisdags och ett tag var osäker startande, skickade ut Alexandersson i ledning med 3.39 före Schweiz på den tredje sträckan. Hagström slog Sabine Hauswirth med 4.15 på sträckan. Bommande Alexandersson tog sjunde raka VM-guldet

Hagström arkitekten bakom guldet

– Det var helt sjukt bra, trodde inte att jag kunde springa så bra. Jag analyserade tävlingarna här och kom fram till hur jag skulle springa. Det var som att få full pott på en tenta, säger Hagström som hade en magisk känsla bland de luriga sandstensbranterna.

Lisa Risby gjorde en bra förstasträcka och växlade som tvåa bakom Schweiz Elena Roos och var då 36 sekunder bakom.

– Jag höll ihop det bra och tagit det metodiskt, är jättenöjd, säger Risby efter sitt lopp.

Resultat VM-stafett, Heřmánky, Tjeckien:

1) Sverige (Lisa Risby, Sara Hagström, Tove Alexandersson) 1.45.45

2) Schweiz (Elena Roos, Sabine Hauswirth, Simona Aebersold) + 2.33

3) Norge (Marie Olaussen, Kamilla Steiwer, Andrine Benjaminsen) + 7.01

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.