Helena och Gustav Bergman. Foto: Bildbyrån

Kontroversiell sponsring skakar O-ringen

Uppdaterad
Publicerad

Landslagslöparna Helena Bergman och Gustav Bergman kommer att bojkotta årets upplaga av O-ringen. Båda elitorienterarna rasar mot att tävlingen sponsras av BAE Systems Hägglund, ett företag som tillverkar vapen.

– Moderbolaget står för typer av affärer som vi inte kan stå bakom. Då fick det bli så att jag inte ställer upp, säger Gustav Bergman till SVT Sport.

Allt är inte frid i fröjd inför årets O-ringen.

Landslagslöparna Helena Bergman och Gustav Bergman rasar mot en av tävlingens sponsorer i en intervju med Allehanda – och kommer inte att delta.

Det var i början av mars som reaktionerna tog fart. En insändare i svenska orienteringförbundets officiella magasin krävde att förbundet skulle avsluta samarbetet med BAE Systems Hägglund – med motiveringen att företaget utvecklar kärnvapen.

Sedan fortsatte det i form av ställningstaganden på sociala medier där bland andra Helena Bergman delade med sig av sina tankar.

– Jag hoppas och tror fortsatt innerligt att de tänker om och avslutar samarbetet, skrev hon på sitt Instagram-konto i slutet av maj månad.

Protesterna eskalerade

Helena Bergman och Maria Magnusson gjorde gemensam sak av det hela och startade en namninsamling med syfte att påverka och få orienteringsförbundet att avsluta samarbetet med sponsorn. Gustav Bergman, gift med Helena, minns hur han reagerade.

– Jag visste ingenting om det här förrän i maj månad. Jag läste en insändare i Skogssport. Blev förvånad över det jag läste om ett företag som är svartlistat av svenska banker. Det var en tydlig indikation på att det är något man inte vill ha beblandas med, säger han till SVT Sport.

En tävling mindre inför VM

Orienterings-VM är bara veckor bort och för makarna Bergman innebär bojkotten att de deltar i en tävling mindre.

– När det gäller det sportsliga så är O-ringen en tuff tävling. Det sliter på en. Jag hade redan tankar på att inte springa då det är nära inpå VM. När detta uppdagades blev beslutet enklare att ta, säger Gustav Bergman.

Han är blickar framåt när det gäller de inre stridigheter inom orienteringsförbundet som uppkommit på grund av det, enligt honom, kontroversiella sponsringsavtalet.

– Grundproblemet är att de ingick avtal med ett sådant företag. Nu är det viktigt att svenska förbundet och O-ringen ser över sina rutiner och diskuterar hur man går tillväga hädanefter. Jag vet att man  påbörjat ett arbete inom förbundet, säger han.

Avtalet består

Henrik Boström, VD för O-ringen, välkomnar debatten men menar att O-ringen är nöjda med avtalet.

– Det är alltid välkommet med debatt och jag förstår deras ståndpunkt. BAE är ett globalt företag och det komplicerar bilden. Vi har avtal med det lokala företaget Hägglunds. Sedan vet jag inte om 350 namnunderskrifter väger så tungt med tanke på att 20 000 orienterare väntas komma till Örnsköldsvik, säger Henrik Boström, säger han till Allehanda.

BAE Systems Hägglunds VD, Tommy Gustafsson Rask, håller inte med om beskrivningen att BAE Systems skulle vara ett kärnvapenföretag.

– Det är rent felaktigt. BAE Systems tillverkar inte kärnvapen. Vi är en försvarsindustri och det står vi för. Vi följer svensk lag till punkt och pricka och exporterar inte försvarsmaterial utanför landet, säger han till Allehanda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.