Tove Alexandersson var i fjol 3000 röster från att vinna. Foto: Bildbyrån/IOF

Efter Bragdguldet – nu ska ”kampanj” ge Tove Alexandersson Jerringpriset

Uppdaterad
Publicerad

Utländska röster kan komma att påverka utgången av Jerringpriset.

Det internationella orienteringsförbundet, IOF, gör nu allt i sin makt för att hjälpa Bragdguldet-vinnaren Tove Alexandersson att vinna Jerringpriset.

”Rösta på drottningen av orientering som vinnare av Jerringpriset”, går det att läsa på IOF:s hemsida.

I går tilldelades Bragdguldet för första gången till orienteraren Tove Alexandersson. 27-åringens 2019 har varit fantastiskt framgångsrikt med fem VM-guld, tre i orientering och två i skidorientering.

I orienteringsled jublades det högt efter att Alexandersson blev den blott andra orienteraren efter Annichen Kringstad, 1981, att kamma hem priset.

Jerringpriset

– Det är stort för oss inom orienteringen och vi är väldigt glada för det. Tove är en förebild både att att röra sig i naturen och för hela sporten, säger Maria Krafft Helgesson, som är tillförordnad förbundsordförande i Orienteringsförbundet, till SVT Sport.

Får support utomlands

Nu hoppas Krafft Helgesson att Tove Alexandersson även kammar hem Jerringpriset, som delas ut på Idrottsgalan den 27 januari.

– Vi går ut i sociala medier och uppmuntrar för det. Det känns som att många människor tycker hon ska få det. Det är bara uppmuntrande ord om detta och det är inte bara inom orienteringen, utan det är många som unnar henne det, säger Krafft Helgesson.

I fjol fick 27-åringen bara 3000 röster färre än Jerringpriset-vinnaren Hanna Öberg.

Att det Svenska orienteringsförbundet på sina sociala medier uppmuntrar folk att rösta på Alexandersson till Jerringpriset är inte speciellt uppseendeväckande. Mer förvånande är kanske att även det Internationella orienteringsförbundet, IOF, propagerar för sportens stora stjärna.

”Den här vintern är det hög tid för Tove – hjälp henne att vinna priset. Tillsammans ska vi sätta extra ljus på vår sport. Rösta på drottningen av orientering som vinnare av Jerringpriset”, går det att läsa på IOF:s hemsida.

– Jag hoppas folk röstar på den de önskar ska vinna, oavsett kampanj och det tror jag också folk gör. Vi förordar och önskar förstås att Tove vinner.

”Avgör inte Jerringpriset”

Markus Boger, redaktionschef för Radiosporten, tror inte att utlandsröster kommer påverka utgången av Jerringpriset, trots att det inte finns några begränsningar på antalet röster från utlandet.

– Vi vet att sådana här internationella uppmaningar förekommit tidigare år också. Vi hade Björn Goop i fjol, där vi vet att det var lite kampanjer i Finland bland annat. Men vi är inte speciellt oroade för att några utlandsröster ska avgöra vinnaren av Jerringpriset. Det är så otroligt många som röstar, så vi tror inte det har någon större betydelse. Jag är inte särskilt oroad över att det ska vara på det sättet.

Hur ser du annars på den här typen av röstkupper?

– Vi ser inte att det förekommer några kupper, vi kallar det för ett stort engagemang. Sen vet vi att många, både förbund och organisationer, marknadsför sina kandidater. Det tycker vi är fullt naturligt. Men att det ska förekomma några kupper, det ser vi ingenting av. Det är ett värdeladdat ord då. Att man försöker mobilisera och få supportrar engagerade, det tycker vi är bra.

Därför vann Tove Alexandersson Bragdguldet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jerringpriset

Mer i ämnet