O-ringen samlar ca 18 000 deltagare varje sommar. I år är det osäkert om tävlingen kan genomföras. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

O-ringen i fara: ”Det är flaggskeppet för sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska stafetten Tiomila har redan skjutits upp och under april ska ett beslut tas hur det blir med orienteringens ”blå band” O-ringen. Just nu är det högst osäkert hur det blir med arrangemanget som varje sommar samlar cirka 18 000 deltagare.

– Det är flaggskeppet för orienteringsrörelsen. Det skulle vara tufft med ett inställt O-ringen, säger Jens Lindquist, t.f. verkställande direktör till SVT Sport.

O-ringen är planerad att hållas mellan 19-25 juli i Uppsala. Men om den klassiska flerdagarstävlingen kan genomföras är högst osäkert i nuläget. Under april kommer ett definitivt beslut att tas.

– Vi går in i ett skede där kostnader börjar tas och det får inte bli en sådan risk att det äventyrar verksamheten då det handlar om orienteringrörelsens pengar. Det är också funktionärers liv och hälsa. De samlas under våren i stora grupper där de jobbar med O-ringen. Ska man förvänta sig att de gör jobbet med lojalitet samtidigt som de är oroliga för sin hälsa, säger Jens Lindquist, t.f verkställande direktör på O-ringen.

Corona och idrott

Tuffa utsikter

I dag får bara 50 personer samlas på en offentlig tillställning i Sverige på grund av smittorisken. Att kunna arrangera O-ringen med cirka 18 000 deltagare, deras anhöriga och dessutom funktionärer – är just nu högst osäkert.

– Vi sitter tillsammans med de stora motionsloppen i veckovisa möten. Utsikterna är inte så goda för något arrangemang som samlar internationella och nationella deltagare. När man tittar på prognosen och myndigheterna ger osäkra prognoser, är det klart att vi alla lever under en osäkerhet, säger Jens Lundquist.

”Skulle vara tufft”

Varje år omsätter O-ringen cirka 35 miljoner kronor där överskottet går till orienterings-Sverige. Om inte arrangemanget kan genomföras skulle det få stora konsekvenser, menar Lundquist.

– O-ringen är flaggskeppet både känslomässigt för orienteringsrörelsen och det som ofta driver verksamheter i föreningarna. Det är någonting man samlas kring och som ger förhoppningar, glädje och drömmar inför säsongen. Sedan är det naturligtvis en stor ekonomi och det skulle vara tufft med ett inställt O-ringen.

Sedan tidigare är det klart att Tiomila, som skulle arrangerats i Upplands-Bro i början av maj och hittills har över 1 000 anmälda lag i de olika tävlingsklasserna, skjutits upp på grund av coronavirusets spridning. Förhoppningen är att den anrika stafetten ska kunna avgöras i höst på annan plats, på grund av redan inplanerade militärövningar i tävlingsområdet senare i år.

När det gäller VM, som är planerat att avgöras i juli, ska ett besked komma i veckan.

REPORTAGE: Coronaviruset – obehaglig parallell till ”Orienteringsdöden” (25 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet