Svenskt EM-guld i stafetten: ”Briljant”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tagit sitt första damguld i orienterings-EM 2022 – och första stafettguldet på tolv år på ett EM.

Stafettsegern blev en sällan skådad pulverisering av motståndet.

– Det känns jättekul att få avsluta på det här sättet, säger Tove Alexandersson.

Segermarginalen för Lina Strand, Sara Hagström och Tove Alexandersson var fem minuter och tio sekunder till silvermedaljören Tjeckien och ner till tredjeplacerade Norge, över sex minuter.

Sverige var från början med uppe i täten och växlade på fjärde plats, 53 sekunder efter Finland. Men med tanke på den tuffa gafflingen var det ett bra utgångsläge Lina Strand skickade ut Sara Hagström på.

”Briljant sträcka”

Tidigt på den andra sträckan hände det grejer när ledande finländskan Marika Teini bommade med över fem minuter och två lag sprang ifrån i kampen om de ädla medaljerna, Tjeckien och Sverige. De båda lagen hade omkring två minuter ner till närmsta lag.

Hagström fortsatte sedan att öka avståndet till alla lag, inklusive Tjeckien som växlade en minut efter.

– Hon gör en tekniskt briljant sträcka. Ett fantastiskt mästerskap för henne, säger SVT:s expert Mats Troeng.

”Gillar verkligen stafetterna”

På avslutningssträckan var det Tove Alexanderssons tur att ta sig an den svåra terrängen som orskat stor bekymmer för henne tidigare under mästerskapet. Men i dag var det inga tvivel om att självförtroendet var tillbaka. Alexandersson seglade ifrån och sprang hem Sverige tredje guld och sjätte medalj.

– Det känns jättekul att få avsluta det så här med Lina och Sara. Jag var riktigt fokuserad idag och ville göra det lika bra som tjejerna innan och ta till vara på utgångsläget. Det känns så bra och jag gillar verkligen känslan på stafetterna, säger Alexandersson.

Sverige är nu regerande världs- och europamästare i stafett på damsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.