Sara Hagström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sara Hagström berätta om EM-beskedet: ”Svårt att gå” Foto: SVT/Bildbyrån

Skadad Sara Hagström missar orienterings-EM

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleds orienterings-EM i Ungern – men det blir utan skadeförföljda stjärnan Sara Hagström.

– Det är jättetråkigt. Jag har varit på plats ett tag för att förbereda mig och min rygg har strulat så jag visste ganska tidigt att det inte skulle gå, säger Hagström till SVT Sport.

Sara Hagström hade en strålande fjolårssäsong med ett EM-guld i sprint som den stora höjdpunkten. Därefter har skadorna – och operationerna – avlöst varandra.

I februari opererade 29-åringen foten, läkare hade upptäckt att benbitar lossnat och lagt sig i fotleden. Sedan följde en diskbråcksoperation.

Men Hagström lyckades komma i form lagom till sommarens VM i juli i Skottland, hon blev åtta i den individuella sprinten.

Nu var planen att delta på skogs-EM i Ungern, men ryggen sätter alltså stopp för svenskan.

– Jag vet inte riktigt vad det är än. Jag blir kvar här och ska få magnetröntgen när jag kommer hem. Med ryggen kan man inte göra så mycket av en quick fix utan det är mest att vila, säger Hagström.

– Jag genomförde en operation 2018 på ryggen och fick problem igen i oktober förra året, så jag har dragits med ryggproblem ganska länge. Jag tänker inte så mycket på att jag missar EM nu utan min högsta önskan är att bli helt frisk.

19-åriga Alma Svennerud, som tog brons på medeldistansen vid junior-VM i Tjeckien, ersätter Hagström.

– Det är jättetråkigt för Sara. Jag lider med henne att hon har problem med ryggen. Samtidigt är det häftigt för mig att få hoppa in och springa med det här gänget, säger Svennerud.

SVT sänder från orienterings-EM.

Se vad Hanna Lundberg säger om extremvärmen som väntar på EM i Ungern:

Hanna Lundberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.