Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Bjessmo blev trea efter ett dramatiskt slut i stafetten. Foto: SVT

Sverige trea i sprintstafetten i Tjeckien

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tredjeplats för Sveriges förstalag i sprintstafetten i världcupen i Tjeckien.

Sverige var efter drygt halva loppet med och stred om segern, men tappade och blev till slut trea.

– Det var en stressfull avslutning, säger Emma Bjessmo till SVT Sport.

Se det dramatiska slutet i spelaren ovan.

Det var en kamp mellan Sverige och Schweiz i sprintlagstafetten i världscupen i Tjeckien, i varje fall till en början. De första sträckorna turades lagen om att springa i ledning. Och det var tydligt att det var just Sverige eller Schweiz som skulle vinna när det efter två sträckor var över en minut ned till tredjeplatsen.

På tredje tappade Sverige något när Gustav Bergman inte lyckades hålla Matthias Kyburz höga tempo. Schweiz växlade till slut till fjärde en minut före det svenska laget.

– Matthias sprang väldigt fort. Jag tycker jag orienterat bra hela vägen. Men det var väldigt långa löpsträckor och jag tror jag tappade mycket där, säger Bergman till SVT Sport.

För det svenska laget var det Emma Bjessmo, som debuterade i förstalaget, som avslutade. Hon kunde inte göra något åt Schweiz, och skulle efter en miss även tappa andraplatsen efter en spurtstrid. Vid sista kontrollen var Bjessmo sida vid sida med Tjeckien som lyckades spurta förbi och knipa andraplatsen. Sverige var till slut 1.22 efter Schweiz i mål.

– Det var nervöst, men jättekul. Det var en chans jag inte kunde ta miste på så det var bara att köra, säger Bjessmo om debuten.

Bjessmo gjorde en miss på sista sträckan och var beredd på att det skulle bli en spurtstrid om andraplatsen.

– Jag förstod att det skulle hända. När jag passerade varvningen hörde jag att de var nära. Jag gjorde ett misstag och sprang runt fel byggnad. Det tog tid och jag fick springa tillbaka, och då såg jag tjeckiskan ta en annan kontroll, men jag visste ju att vi var sida vid sida. Det var en stressfull avslutning, säger hon till SVT Sport.

För de andra svenska lagen blev det en fjärdeplats för andralaget, åttondeplats för lag tre och lag fyra hamnade på plats 18.

Svenska stafettlagen

Lag 1

Sara Hagström

Jonathan Gustafsson

Gustav Bergman

Emma Bjessmo

Lag 2

Josefin Tjernlund

Oskar Andrén

Martin Regborn

Alva Sonesson

Lag 3

Elin Månsson

Isac von Krusenstierna

August Mollén

Andrea Svensson

Lag 4

Villma von Krusenstierna

Simon Imark

Simon Hector

Lisa Risby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.