Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Tove Alexandersson bäst i rafflande svenskduell – vann världscuppremiären

Uppdaterad
Publicerad

I fjol tog hon hem den totala världscupen för åttonde året i rad. I dag inledde Tove Alexandersson jakten på nionde raka titeln – då utvecklades världscuppremiären till en rafflande svenskduell mellan orienteringsdrottningen Alexandersson och landslagskollegan Sara Hagström.

– Här kommer hon stormande mot ännu en seger, vinner igen och får bästa möjliga start på denna världscupsäsong, utbrister Jacob Hård när Alexandersson till slut säkrade segern.

Tove Alexandersson, 30, gick ut sist av löparna när världscupsäsongen inleddes med långdistans, 22 kontroller på en 12 km lång bana, under torsdagen.

Före Alexandersson startade landslagskollegan Sara Hagström – och hon fick en kanonstart i de norska skogarna i Östfold.

Vid den första TV-kontrollen, kontroll elva, var hennes ledning en minut och 47 sekunder. En tid ingen – förutom Alexandersson – kunde matcha. När Alexandersson dök upp i bild bland granruskorna var hon 14 sekunder snabbare än Hagström.

– Det går undan här i skogen, det är ingen utklassning, men det är en fin start på det här loppet, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Fram till den andra mellantiden pendlade Alexanderssons försprång mellan 14 och 39 sekunder. Samtidigt fortsatte Hagström att gå starkt och pressade Alexandersson att prestera sitt yttersta.

Alexandersson hyllar lagkamraten: ”Sara är superstark”

Mot den 20:e kontrollen valde Alexandersson att springa på stigen och fick därmed upp högre fart än Hagström. Ett vägval som blev avgörande – Alexandersson stämplade in 54 sekunder före tvåan Hagström och i mål var hon ytterligare en sekund snbabbare. Ned till trean Marie Olaussen från Norge var avståndet nästan fem minuter.

– Det är roligt att få en så bra start. Det är jättekul att Sara är på andraplats, hon är superstark, säger Alexandersson i segerintervjun.

– Fantastiskt kul att se, Tove gör ett bra lopp tekniskt utan några större misstag. Men hon utmanas verkligen av Sara Hagström, konstaterar SVT Sports expert Mats Troeng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.