Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Tove Alexandersson byter sport: ”Behöver en ny utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson kommer att satsa på skidalpinism i vinter. Hon är världsmästare i tre sporter: orientering, skidorientering och skyrunning. Nu behöver hon en ny utmaning för att bli en ännu bättre orienterare.

– Jag har alltid fascinerats av bergen och tycker att det är en väldigt bra miljö att träna och vistas i, så därför blir det skidalpinism i vinter, säger hon till SVT Sport.

Tove Alexandersson brukar tillbringa sina vintrar med att tävla i skidorientering, men nu väntar alltså nya utmaningar i skidalpinism. Fem världscuptävlingar står närmast på programmet för Alexandersson, där även ett EM ingår.

– Jag vet inte hur det kommer att gå så det är svårt att han någon målsättning, men jag kommer absolut inte att sluta med orientering, detta är bara ett extra bra komplement, säger Alexandersson.

Alexandersson har legat steget före sina konkurrenter i orienteringsspåren de senaste åren, och den nya sporten ska försäkra att det fortsätter att vara så.

– Jag behöver utmaningar för att utvecklas, säger hon.

Vad är skidalpinism?

Skidalpinism kan ses som en utveckling av det klassiska turåkandet. I tävlingsformen tar de tävlande sig runt en flaggad och spårad bana med inslag av brantare partier där skidorna bärs på ryggen. Antingen tävlas det i soloklass eller i lag med en partner. Solotävlingar innehåller vanligtvis en total stigning på mellan 1000-1600 höjdmeter medan de något längre lagtävlingarna ligger på mellan 1500-2500 höjdmeter.

För att ta sig uppför sluttningarna används stighudar under skidorna, dessa rycks sedan av på toppen och utför är det valfri stil som gäller. Viss säkerhetsutrustning är obligatorisk och bärs med av deltagarna i lätta ryggsäckar.

Källa: skidalpinism.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.