• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tove Alexandersson om pressen efter missräkningen på långdistansen Foto: Bildbyrån

Tove Alexandersson om pressen: ”Kan vara jobbigt med förväntningarna utifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Ett VM-silver är en stor framgång för de flesta. Om du heter Tove Alexandersson är det annorlunda.

– Jag var besviken över loppet jag presterade. Men det handlade om min prestation, inte valören på medaljen, säger hon dagen efter långdistansen i Schweiz.

Hör mer från intervjun i spelaren ovan.

Under många år har Tove Alexandersson dominerat orienteringssporten. Inte minst sedan den tidigare VM-drottningen Simone Niggli avslutade karriären 2013.   

Hon slog igenom som 16-åring när hon vann JVM-guld i Italien 2009 (medeldistans). I skrivande stund har hon tagit 29 VM-medaljer varav 17 guld. 

”Varit van med hela livet”

Men med framgångarna kommer också höga förväntningar. På torsdagens VM-långdistans fick Alexandersson se sig slagen av schweiziska hemmalöparen Simona Aebersold – och var besviken med sin prestation efteråt.  

– Jag har nog alltid haft väldigt hög press på mig själv, både från mig själv och utifrån sedan jag var väldigt ung. Så det är egentligen något jag varit van med hela mitt liv, säger Tove Alexandersson.  

Följ dagens medeldistans från orienterings-VM i Schweiz med start klockan 11.35 i SVT1/Play 

Svenska truppen i dagens medeldistans

Damer:

Tove Alexandersson

Sanna Fast

Sara Hagström

Hanna Lundberg

Herrar:

Gustav Bergman

Anton Johansson

Albin Ridefelt

Emil Svensk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.