Tove Alexandersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Alexandersson hade inte koll på farten i sitt lopp. Foto: Gian Ehrenzeller

Tove Alexandersson vann långdistansen – men monstersviten är i fara

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson slog Simona Aebersold med fyra minuter i långdistansen i orienteringens världscupavslutning.

Med 83 poäng upp till Schweiziskan har hon en teoretisk chans att ta hem den totala världscupen för tionde gången på lördag.

– Jag hoppas faktiskt att Simona vinner, jag tycker att hon verkligen förtjänar att vinna, säger Tove Alexandersson efter loppet.

Världscupen i orientering avslutas utanför Koupio i Finland.

Under torsdagens långdistans gick Tove Alexandersson på knock, när hon korsade mållinjen gjorde hon det med tio minuters marginal till dåvarande tvåan.

– Jag gjorde det jag skulle idag, säger svenskan till SVT Sport.

Alexandersson hade ingen koll på avståndet till sina konkurrenter, se överraskningen i spelaren ovan.

Simona Aebersold leder den totala världscupen och har inte varit sämre än tvåa i något av årets världscuplopp. Det blev hon inte denna gång heller, hon sprang in 4.05 minuter efter Tove Alexandersson.

På tredje plats var det återigen svenskt, genom Hanna Lundberg, som har en jobbig säsong med felstämplingar och skador bakom sig.

– Det är så himla skönt att få kliva upp på pallen idag, det betyder extremt mycket inför nästa år säger Lundberg.

Med Alexanderssons seger knaprar hon in 20 poäng på Aebersold i totalen. Men det återstår alltså 83 poäng för att svenskan ska ta sin tionde raka seger i totala världscupen. För att det ska vara möjligt måste Alexandersson vinna lördagens medeldistans samtidigt som Simona Aebersold inte får bli bättre än 25:a.

– Om hon inte vinner totalen måste hon göra något riktigt grovt misstag och det hoppas jag verkligen inte, säger Alexandersson.

I herrarnas långdistans blev Martin Regborn bäste svensk på andra plats, 44 sekunder efter Miika Kirmula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.