Gymnasten Emma Larsson poserar för ett porträtt. Foto: BILDBYRÅN

Drömmen blev sann för blågula OS-gymnasten

Uppdaterad
Publicerad

Emma Larsson och träningskompisarna drömde om OS redan som småttingar.

Hon är den som lyckades, mycket tack vare sin tuffa mentalitet.

”Jag ska till OS, jag får inte ta in vad som händer runt omkring mig, ingenting för komma åt och störa mig just nu, så jag är i min egen lilla bubbla”, säger hon.

Det har gått nästan åtta år sedan Emma Larsson framträdde i Lilla Sportspegeln och drömde om OS 2016. Nu är hon Sveriges enda OS-deltagare i gymnastik, mycket på grund av sin vilja.

– Det har verkligen alltid varit ett väldigt viktigt mål för mig att uppnå, och jag har verkligen försökt att träna för det, säger Emma Larsson.

OS i Rio de Janeiro 2016

SVT Sport mötte den fortfarande unga gymnasten hemma i Eskilstuna, där hon går andra året på gymnasiet men pluggar mycket på distans.

Siktar på final

Rio står i fokus, Emma Larssons målsättning är final i mångkampen, alltså topp 24. Hon behöver förbättra sin sämsta gren, barr, där hon har goda rådgivare.Klubbkompisen Jonna Adlerteg har tagit EM-silver i just barr, men är skadad och missar OS.

– Det blir bäst när hon verkligen tänker på alla tips och alla smådetaljer som hennes tränare säger till henne, säger Jonna Adlerteg.

Vad kan hon utveckla i barren?

– Alla små detaljer och alla teknikövningar helt enkelt, säger barrexperten Adlerteg.

Hon kunde också ha nämnt styrka. Emma Larsson är bäst i fristående, stark i benen, men behöver mer överkropp för att fixa barren bra i OS.

Flyttar till Boston

Skallen och viljan ska i alla fall föra Emma Larsson ännu längre. Efter OS flyttar hon hemifrån, till Boston i USA, tillsammans med tränarna Sebastian och Helena, samt Jonna Adlerteg. Glöden ska räcka till OS 2020, och då ska hon vara som bäst.

– Jag har alltid verkligen älskat gymnastik, så det har inte varit några större problem med att jag måste träna mycket. Nu har jag ett OS och ser framför mig att jag verkligen ska dit, säger den målmedvetna tonåringen Emma Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet