Paralympics

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se inslaget om skillnaderna mellan Sveriges och Danmarks Paralympics. Foto: SVT

Jonas Jacobsson om Danmarks Paralympics-succé: ”Det är inte pengarna det handlar om”

Publicerad

Sverige tog bara tre medaljer i Paralympics och utövare samt förbund skriker efter mer ekonomiska resurser.

Danmark gjorde braksuccé med tio medaljer, men de får inte mer pengar än Sverige.

– Vi har inte haft bra förutsättningar någon gång men vi har lyckats så det kan Sverige också, säger danska förbundskaptenen i skytte Jonas Jacobsson till SVT Sport.

Sverige stod för ett svagt Paralympics och de aktiva larmar om bristfälliga ekonomiska och sportsliga förutsättningar.

I Danmark har man precis samma förutsättningar men gjorde succé med tio medaljer. Så vad gör egentligen Danmark som inte Sverige gör?

– Det som vi gör bra är att vi använder oss av gamla idrottare som lyckats, den biten finns inte i Sverige. Det finns ingen anledning att inte använda den enorma kompetens som finns, eller så används den men på fel sätt, säger Jonas Jacobsson.

Tog 17 guld för Sverige

Om namnet klingar bekant är det för att Jonas Jacobsson tagit 17 Paralympicsguld för Sverige och har tidigare jobbat i det svenska förbundet. Numera är han förbundskapten i skytte för den danska truppen och ser gott om förbättringsutrymme för Sverige.

– Det man säger är att man vill ha mer pengar. I Danmark får vi inte mer, kanske till och med mindre, det är mer strategiska lösningar. Vi har inte haft bra förutsättningar någon gång men vi har lyckats, så det kan Sverige också. Vi fokuserar mer på det sportsliga, lyssnar på idéer och pratar fram den bästa lösningen.

Ytterligare ett problem som svenska paralympiska kommitténs ordförande Åsa Llinares Norlin belyser är den fallande trenden av utövare.

– Fortsätter vi så här kommer vi inte ha några aktiva i Los Angeles, sa hon till SVT i en tidigare intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.