Roddarna Ebba Einarsson och Birgit Skarstein

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Einarsson fyra i heatet som vanns av norska storfavoriten Birgit Skarstein. Foto: TT

Norska storfavoriten Birgit Skarstein vidare – först efter återkval

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande mästarinnan Birgit Skarstein är vidare till final i rodd i Paralympics.

Men norskan fick slita hårt för det.

Först i återkvalet säkrade hon finalplatsen.

Birgit Skarstein tog hem guldet i Paralympics i Tokyo 2021 och gick in som en storfavorit till spelen i Paris.

Men det blev en besvikelse för norskan i kvalet i går när hon slutade tvåa bakom ukrainskan Anna Sjeremet som tog direktplatsen till finalen.

Det tvingade Skarstein till ett återkval som avgjordes i dag. Väl där gjorde 35-åringen emellertid jobbet och vann sitt heat och är vidare till final på tiden 10:40,46.

Svenskan skrev historia

I samma heat återfanns svenskan Ebba Einarsson som hamnade på fjärde plats och får rikta in sig på B-final. Einarsson skrev historia som den första svenska roddaren i Paralympics-sammanhang.

– Det är ett ashäftigt äventyr och det är stort att bara vara här och det var vårt första mål. Att få vara ute på startlinjen är obeskrivligt, säger Ebba Einarsson till SVT Sport.

”Känner av pressen”

Hon gick i mål på 11:33,21.

– Ärligt talat har det sista dygnet varit lite jobbigt för mig. Mycket tankar. Jag känner av pressen från alla håll så jag hade lite blandade känslor inför tävlingen. Men när jag väl var ute på vattnet så var det som att det bara var jag och båten, säger hon och fortsätter.

– Jag hoppas att vi kan göra det ännu bättre i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.