Hillevi Hansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Sveriges enda proffs i rullstolsbasket funderar på att byta landslag: ”Verkligen ett dilemma”

Publicerad

Om inget sker snart kommer Sverige knappt kunna ha några aktiva som deltar under Paralympics i Los Angeles 2028, enligt paralympiska kommitténs ordförande Åsa Llinares Norlin.

En som har funderat på att byta landslag på grund av de otillräckliga resurserna är rullstolsbasketspelaren Hillevi Hansson.

– Då vet jag att jag kommer ha helt andra förutsättningar, säger hon till SVT Sport.

Hillevi Hansson är Sveriges enda proffs i rullstolsbasket. Hon är en av många paralympier som nu larmar om resursbrist och skrala ekonomiska förutsättningar för att kunna fortsätta satsa i den svenska landslagsdressen.

– Jag älskar min sport men ibland funderar jag ”varför håller jag på med lagidrott i Sverige, är det inte lättare att hålla på med singelidrott eller rentav byta nationalitet”, säger hon till SVT Sport.

Hur konkreta har de planerna varit på att faktiskt byta medborgarskap?

– Så pass konkret att jag har pratat med landslagscoacher i andra länder om processen, tidsspannet inför LA nu, för att se vad möjligheten hade varit.

Hansson säger att hon bland annat har varit i kontakt med Frankrike som storsatsar på sina paralympiska idrottare. Samtidigt medger hon att det skulle vara väldigt sorgligt att behöva göra det bytet.

– Jag vill ju vara med i Paralympics för att representera min nation. Jag vill ha på mig en blågul tröja och säga ”det här är vi”. Jag vill ju inte tävla för ett annat land. Det går emot principen. Men om Sverige inte ger mig chansen att uppleva en dröm om att få tävla i de största tävlingarna jag kan få spela i då blir det verkligen ett dilemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.