Foto: Bildbyrån.

Stort virusutbrott vid tävling – fyra hästar döda

Uppdaterad
Publicerad

Fyra hästar har dött och stort antal har smittats.

Utbrottet av det så kallade abortviruset vid den internationella hopptouren i Valencia har eskalerat.

– Det är ett allvarligt läge och vi följer händelserna noga, säger Andrea Barth, verksamhetchef på svenska ridsportförbundet enligt Hippson.

Förra helgen upptäcktes ekvint herpesvirus (EHV-1), även kallad abortvirus, vid de internationella hopptävlingarna i Valencia – ett virus som spreds sig snabbt på tävlingsområdet.

I dag, enligt siffror från internationella ridsportförbundet, är 150 hästar fortfarande kvar i karantän på tävlingsplatsen, 17 hästar har bekräftats med viruset – och fyra har dött.

”Följer utvecklingen minut för minut”

Men ungefär 600 hästar har hunnit lämna tävlingsplatsen – och nu följer ridsportförbunden runt om i Europa utvecklingen noga.

– Det här är ingen sjukdom som man vill ha in i stallet. Så vi följer utvecklingen noga minut för minut, dag för dag, säger Andrea Barth till Hippson.

Konstaterats i Sverige

Enligt tidningen Ridsport har smittan även konstaterats i Sverige.

– Det finns prover både från sjuka och friska djur (symptomfria djur, red anm) där man har kunnat påvisa viruset i hästar som har koppling till Valencia, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA till Ridsport.

KLIPP: Stort virusutbrott vid tävling – fyra hästar döda:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.