Douglas Lindelöw får nu tävla internationellt igen, det efter att ridsportförbundets disciplinnämnd lagt ned sin utredning. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Klart: Douglas Lindelöw får tävla internationellt igen

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta landslagsryttaren Douglas Lindelöw får tävla internationellt igen, det efter att disciplinnämnden lagt ned sin utredning kring djurmisshandel.

Att återfå en landslagsplats är däremot inte aktuellt i nuläget.

Det var i mars som anklagelserna om att elitryttaren Douglas Lindelöw skulle ha behandlat sina hästar illa kom.

Svenska ridsportförbundet valde att polisanmäla, men i början av juni las förundersökningen ner då misstankarna låg långt bak i tiden och enligt åklagaren var bevisningen inte tillräckligt stark.

Ett pågående ärende i ridsportförbundets disciplinnämnd stoppade Lindelöw från internationellt tävlande, dock inte nationellt.

Stoppas fortsatt från landslag

Nu har nämnden fattat sitt beslut – undersökningen läggs ner på grund av preskriptionstiden.

– För den här ryttaren så öppnar vi nu upp för tävlande utomlands men vi står fast vid vårt beslut, att ingå i ett landslag är inte aktuellt, säger Johan Fyrberg, generalsekretare i ridsportförbundet.

– Faktum kvarstår att det här är en problematik vi måste förhålla oss till, vi gör nu den här avvägningen att ryttaren får tävla internationellt men för att ingå i ett landslag behöver vi komma längre i samverkan, förtroende och samspel.

Känner ni er inte helt trygga med de beslut som fattats, först i polisutredningen och sedan i discplinnämnden?

– Jo det gör vi. Det har varit viktigt för oss att pröva på ett hållbart och trovärdigt sätt. Det här är händelser som ligger en bit bak i tiden och vi behöver förändra preskriptionstider inom idrotten och det pågår ett omfattande arbete i hela idrottsrörelsen med det här.

SVT Sport söker Douglas Lindelöw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.