Redan innan ryttartävlingarna i Paris-OS startade skakades sporten av skandalrubriker, då stjärnan Charlotte Dujardin drog sir ur tävling efter att en video på hur hon piskade en häst gjorde att hon stängdes av.
Nu skakas sporten återigen av skandalrubriker. Denna gång handlar det om hur flera hästar i dressyrtävlingarna fotats med blåa tungor, vilket är ett tecken på att blodcirkulationen har strypts.
”Står för hur jag rider”
En av dessa hästar är svenske Patrik Kittels Touchdown.
Han vill dock inte svara på frågor om detta.
– Det vill jag inte. Du får vända dig till förbundet, säger han till Expressen, men skickade senare under dagen ett sms:
”Jag står för hur jag rider. Vi har veterinärer och stewards (som ska se till att reglerna efterföljs, reds. anmärkning) på plats, hästar och utrustning kollas innan och efter ritten, och ingen har haft något att anmärka.”
Redan under en världscuptävling i våras togs bilder på Touchdown, riden av Kittel, med blå tunga.
”Skapat onödigt obehag”
Internationella ridsportförbundets chefsveterinär Göran Åkerström bekräftar, utan att nämna några namn, att ett fåtal (”färre än fem”) hästar fångats på bild med blåa tungor, och att ryttarna därefter tagits in på förhör efter den första dagens tävlande och fått muntliga varningar.
– Vi betraktar det här som en form av ”horse abuse”, och vi har en väldigt strikt tolkning av det, säger han till SVT Sport, och förtydligar senare:
– Det här är på den nivån att vi garanterat kan säga att det har skapat onödigt obehag för hästen, och därför är det per definition ett brott mot reglerna.
Vilka ryttare som tilldelas en muntlig varning offentliggörs inte.
– När det gäller muntliga varningar går vi aldrig ut med namn eller nation. Av respekt för dem och att de kan få en möjlighet att rätta till en felaktighet, utan att för den skull hamna i väldigt svårt ”blåsväder” eller t.o.m bli hatade i sociala medier, säger Åkerström.
Om det upprepas igen får ryttarna ett gult kort. Vid två gula kort blir ryttaren avstängd från tävling.
Vill åstadkomma förändring
FEI har sedan tidigare presenterat en ny handlingsplan gällande hästvälfärd som är i fokus.
– Vi fortsätter nu att jobba på vår aktionsplan, vi har 37 punkter. Just bett, hästens form, etiska träningsmetoder är några av punkterna och vi kommer fortsätta jobba vidare med de bitarna, säger Åkerström.