Ett tiotal europeiska länder hissade tidigare i veckan röd flagg för tävlingar, som en konsekvens av det allvarliga virusutbrottet i Valencia i februari.
Hittills har sex hästar dött sedan de smittats av EHV-1, även kallat abortvirus. Ett stort antal hästar vårdas och ett hundratal, varav flera från Sverige, är satta i karantän i Valencia.
– 32 svenska hästar är kvar i Valencia. Det görs stora insatser där. Det pågår ett arbete att så småningom hem plocka hem det gänget, säger Andrea Barth, förbundets verksamhetschef för sport och tävling.
Smittspridningen i Sverige är låg, men förbundsstyrelsen fattade under fredagen beslutet att pausa tävlingsverksamheten fram till och med den 28 mars.
Kan förlängas
Tävlingsförbudet kan förlängas. Om så sker är det stor risk att världscupfinalerna i hoppning och dressyr (31 mars-4 april) i Göteborg ställs in.
– Vi delar förbundets tankar om att vara försiktiga. Det är jättebra. Praktiskt innebär det att kvaltävlingar ställs in. Vi jobbar på, men får även fortsättningsvis ha täta kontakter med svenska och internationella förbundet, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.
Förbundet ser en risk för ett utbrott av det aggressiva abortviruset i och med att svenska hästar just nu transporteras hem efter avbrutna tävlingar i Spanien, Portugal och Italien.
– Många hästar åker hem, många har gjort det, nu kommer resten och det kan öka smittrycket här i Sverige, säger Ulf Brömster.
Förbundsveterinären Peter Kallings påpekar att utbrott av EVH-1 inte ovanliga, men den här gången är han mer orolig.
– Man tror att det är en aggressivare form, vi har inte sett en av liknande magnitud i Europa förr. Det har blivit mer påtagligt dramatiskt, säger han.
”En besvärlig situation”
Vaccin kan bita på några av formerna av EVH-1, precis som på människor när det gäller covid-19.
– Men det tar inte på den neurologiska formen. Det finns egentligen ingen riktig behandling och inget vaccin, så det är en besvärlig situation, säger Kallings.
– De som kommer hem är starkt rekommenderade att isolera alla hästar som kommer till Sverige i två veckor. Har de varit i Valencia i Doha gäller tre veckor.
Kontroll på läget
Om hästen är sjuk krävs isolering i en månad.
– Och två negativa test krävs för att få vara på banan igen, säger Kallings.
– Vi ska inte överdriva och skapa hysteri, här gäller det att vi är proaktiva och har allting uppe om eller när det händer något. Jag tycker att vi har läget under kontroll, säger han.
Tävlingsförbudet drabbar flera arrangörer runt om i Sverige.
– Det är väldigt tråkigt att ställa in efter förra årets alla inställda tävlingar. Men så ser verkligheten ut just nu, säger Andrea Barth.
KLIPP: Dödligt hästvirus oroar Europa (2 mars 2021)