Evelina Tovek avslutar elitsatsningen – Henrik von Eckermann tar över hästen. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Tovek flyttar hem – avslutar elitsatsningen

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsryttaren Evelina Tovek lägger ned elitsatsningen för en civil karriär.

Svenskan behåller topphästen Azaria Dinero – men världsettan Henrik von Eckermann tar över tyglarna.

– Det ska bli så kul att följa dem tillsammans. Det är verkligen hans typ av häst och jag tror att de kommer passa väldigt bra ihop, säger Tovek till Svenska Ridsportförbundet.

Evelina Tovek har de senaste åren haft sin verksamhet i Henrik von Eckermanns och Janika Sprungers stall i Nederländerna.

Nu flyttar hon hem.

Tovek har varit en del av A-landslaget i hoppning sedan 2017. Bland de främsta framgångarna är segern i Nations Cup i Aachen för fem år sedan.

– Jag är verkligen tacksam över att ha fått vara en del av hopplandslaget i så många år. Det finns många otroligt fina minnen, men det allra största var att få vara med och vinna Nations Cup med laget i Aachen.

På Dalila de la Pomme nådde hon flera fina placeringar. Hon har även vunnit en GCT-deltävling i Rom och nått prispallen i femstjärniga GP-hoppningar.

Framöver väntar ett jobb inom familjeföretaget.

Hon behåller topphästen Azaria Dinero, men med världsettan Henrik von Eckermann i sadeln.

– Jag är väldigt tacksam över att få ta över en så fin häst. Azaria kommer att vara en styrka i mitt team, säger von Eckermann.

En delad bild som visar på vänster sida en ryttare på en häst som utför en segerhälsning med en hatt i handen, medan höger sida visar en man i en avslappnad miljö som sitter med en neutral hållning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik von Eckermann om vad som driver honom till att fortsätta utvecklas. Foto: FEI/Martin Dokoupil och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.