Stina Nilsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pojkvännen och skidskytten Emil Nykvist i tårar efter Stina Nilssons seger. Se målgången och hör Nilsson efter segern i spelaren ovan. Foto: Ski Classics Klarälvsloppet

Stina Nilsson vinnare i långloppsdebuten

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har gjort sin debut som långloppsåkare. När hon rullade över mållinjen efter 90 kilometer långa Klarälvsloppet var det som segrare.

– Där fick jag det precis som jag ville, säger Nilsson.

Efter att hon i våras beslutade sig för att byta sport från skidskytte till långlopp har träningen varit fokus.

– Det har inte varit någon dans på rosor. Jag tog väl i lite för hårt i början och fick egentligen ont i hela kroppen för det är så nytt med stakning, säger Nilsson till SVT Sport.

Ski Classics

Nilsson har många mil i skidspåren i benen sedan innan, men i den nya satsningen är distanserna längre än de hon vunnit VM- och OS-guld i.

Var med från start

I den 90 kilometer långa tävlingsdebuten verkade distansen inte bekomma Nilsson. Tillsammans med bland andra Emilie Fleten, dominerade Ski Classics ifjol och var på pallen i samtliga lopp, drog hon upp ett högt tempo tidigt i loppet.

Kampen om segern avgjordes till slut genom en spurtuppgörelse mellan just Nilsson och Fleten. Där Nilsson med en knuten näve i skyn korsade mållinjen på tiden 3.56,03, knappt två sekunder före Fleten. Trea blev fjolårssegraren Jenny Larsson, elva sekunder bakom Nilsson.

– Jag har haft jättekul i dag. Det har varit superkul att försöka läsa det taktiska spelet, för det har inte varit enkelt att manövrera mot Ramudden (Team Ramudden, där bland andra Fleten kör), säger Nilsson.

”Bra kvitto”

Att spurta är något hon är van vid sedan innan, så att vara ensam med Fleten på slutet passade Nilsson perfekt.

– Där fick jag det precis som jag ville. Det var väldigt skönt när vi blev färre och färre i klungan för det är lite stimmigt när vi är många med, säger hon och fortsätter:

– Jag tänkte att 'om jag bryter någonting så väntar de inte på mig'.

Nu väntar mer träning inför den kommande vintern.

– Det är ett bra kvitto på vägen. Sedan ska man komma ihåg att det är rullskidor och ett taktiskt lopp men för min del blir det bra att ta med det här in i hösten, säger Stina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet