I våras gjordes en utredning av missförhållanden inom svenskt simhopp. Foto: Bildbyrån

Nya detaljer om övergrepp i simförbundets utredning

Uppdaterad
Publicerad

I våras blev en intern undersökning klar om hur tränare upplever miljön inom simhoppet. Resultatet visade sig vara både känsligt och hemligt.

I ett mejlutskick i dag till landets simhoppsföreningar informerar simförbundet om rapportens resultat.

Bland annat framkommer att 22 av 60 tränare som svarat på undersökningen har upplevt olika typer av övergrepp såsom särbehandling, personangrepp, bestraffningar och hot.

I början av sommaren kunde SVT Sport avslöja att simförbundets interna undersökning visade på ett utbrett missnöje kopplat till landslagsverksamheten inom svenskt simhopp.

Nu framkommer nya uppgifter från rapporten. I ett mejl till landets simhoppsföreningar, som skickades ut under fredagen och som SVT Sport har tagit del av, sammanfattas mer i detalj vad resultatet visar.

Där står bland annat att en tredjedel av de totalt 60 tränarna uppger att de inte vågar uttrycka sina åsikter eftersom de är rädda för repressalier.

”Upplevelsen av en tystnadskultur ses som en av simhoppets utmaningar. Kommunikationen beskrivs som privat och hierarkisk, där enbart den ”innersta kretsen” får ta del av den, och att några få utvalda personer ges olika uppdrag och förmåner inom förbundets verksamhet”.

Berättar om övergrepp

Det står också att 22 personer beskriver att de har varit utsatta för olika typer av övergrepp, antingen som aktiv och/eller som tränare:

”Dessa övergrepp är till övervägande del emotionella såsom särbehandling, personangrepp, bestraffningar och hot.”

Simförbundets kommunikationsansvarige Anna Hammar berättar att mejlutskicket är en del av handlingsplanen framåt.

– Det här är en del i ledet vi har och planen vi har haft hela tiden. Att när vi var färdiga med inventeringen (den interna undersökningen, reds anm) skulle vi också delge resultatet med Simhoppssverige. Så kommer vi ha uppföljande möte på det och jobba vidare framåt under hösten.

Simförbundet menar att man tar resultatet av undersökningen på stort allvar.

– Vi vill arbeta och verka för att för att alla som väljer att delta i vår verksamhet ska må bra och känna glädje och trygghet i sitt idrottsutövande.

”Behöver prioritera transparens och inkludering”

I mejlet till föreningarna finns också ett inledande brev signerat simförbundets sportchef Ulrika Sandmark och förbundschef Mikael Jansson.

Där beskrivs hur de ser på resultatet från den interna undersökningen och hur de vill jobba framöver.

”Resultaten har visat att vi behöver prioritera att arbeta med att få en kultur med transparens och inkludering (...) Vi tackar de personer som valt att delta i genomlysningen och tar resultaten som framkommit och olika personers berättelser på största allvar”, står det bland annat.

ARKIV: Knape Lindberg: ”Har inte varit en tystnadskultur” (29 juni 2022)

Detta har hänt

I våras blev simförbundets interna undersökning av svenskt simhopp klar. I undersökningen hade 60 aktiva tränare intervjuats av simförbundets verksamhetsutvecklare Susanne Meckbach.

32 av tränarna som har svarat på undersökningen har erfarenhet av landslaget. Av dem uppger 25, alltså 78 procent, att de är missnöjda med miljön. De berättar om en tystnadskultur och ett bristande ledarskap.

Kritiken riktades framför allt mot tidigare förbundskaptenen och simhoppsikonen Ulrika Knape Lindberg.

Hon anklagas för att ha bidragit till tystnadskulturen, där människor inte vågade gå emot henne eller säga vad de tyckte av rädsla att bli avstängda från sina landslagsuppdrag eller inte bli uttagna i landslaget. Enligt SVT Sports källor präglas fortfarande sporten av den här tystnadskulturen.

Själv känner inte Ulrika Knape Lindberg igen sig i anklagelserna.

Men problemen har varit kända i förbundsstyrelsen sedan flera år tillbaka, enligt källor till SVT Sport och dokument vi har tagit del av.

Under hösten 2021 avslutade Ulrika Knape Lindberg sina officiella uppdrag inom simhoppet. Hennes ersättare som förbundskapten blev tidigare simhopparen och dottern Anna Lindberg. Men knappt fem månader senare lämnade Anna Lindberg sitt nya jobb. 

Simförbundets sportchef Ulrika Sandmark är just nu temporär förbundskapten för simhoppet i väntan på att en ny person rekryteras till posten. 

I SVT Sports granskning framkom också att simhoppare, varav flera var minderåriga, hade vägts under ett elitläger i Karlstad 2021 Flera ledare och aktiva reagerade och simförbundet valde senare att ta bort momentet från elitlägrens fystester.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.