Anna Lindberg och Ulrika Sandmark. Foto: Bildbyrån.

Förbundet om kritiken mot Meckbach: ”Har fullt förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lindberg pekar ut verksamhetschefen Susanne Meckbach som anledningen till sitt avhopp som förbundskapten. 

Nu svarar Svenska simförbundet på uttalandet och kommenterar även Lindbergs kritik kring den interna undersökningen, som visar på stort missnöje inom svenskt simhopp. 

”Vi har fullt förtroende för det sätt som genomlysningen har genomförts på”, skriver förbundet i ett mejl till SVT Sport.

Anna Lindberg lämnade jobbet som förbundskapten för svenskt simhopp i mars – bara 4,5 månad efter att hon tillträdde. 

Hon menade då att det inte fanns förutsättningar för henne att genomföra uppdraget på sina villkor.

I helgen valde hon, i en intervju med Expressen, att gå djupare in på anledningarna bakom sitt avhopp.

Efter SVT Sports granskning av miljön i svenskt simhopp berättade Lindberg för Expressen att beslutet fattades på grund av verksamhetschefen Susanne Meckbach. 

– Jag kände tidigt att vi inte delade samma värderingar och att vi inte har samma syfte med vårt uppdrag. Det är viktigt att man inte far med osanningar och förmedlar en felaktig bild av svenskt simhopp, sa Lindberg.

SVT Sport har sökt simförbundets sportchef Ulrika Sandmark för en kommentar på Lindbergs uttalande om Meckbach. Hon har avböjt telefonsamtal och svarar i stället på mejl, via Anna Hammar, pressansvarig på förbundet. 

”Vi har haft många dialoger med Anna Lindberg innan hon valde att kliva av sitt uppdrag. Anna gjorde en helhetsbedömning och bestämde sig för att kliva av som förbundskapten. Vi inom svensk simidrott ville gärna se att hon stannade på sin post, men respekterar hennes beslut”, skriver de.

”Har stor kunskap och erfarenhet” 

SVT Sport rapporterade om Meckbachs undersökning i en granskning nyligen. I undersökningen vittnade 25 av 32 tränare med erfarenhet av landslaget om tystnadskultur och bristande ledarskap och pekade ut den förre förbundskaptenen Ulrika Knape Lindberg som ett av problemen. Ulrika Knape Lindberg sa till SVT Sport att hon inte kände igen sig i uppgifterna som kom fram i undersökningen.

Forskaren Susanne Meckbach är oförstående till Anna Lindbergs kritik. 

– Jag blir väldigt ledsen av att läsa anklagelserna mot mig. Att jag far med osanningar och att jag är oärlig. Det enda jag har gjort är att jag i samråd med min chef, Ulrika Sandmark, har gjort en nulägesanalys av svenskt simhopp, sa Meckbach till SVT Sport i lördags. 

Förbundet skriver nu att man har förtroende för utredningen och för Meckbach som forskare. 

”Verksamhetsutvecklaren som vi inom svensk simidrott gav uppdraget att genomföra genomlysningen är forskare och har stor kunskap och erfarenhet av att genomföra, granska och rapportera information på ett objektivt sätt. Hon har en gedigen utbildning och har sedan tidigare genomfört olika typer av utredningar inom idrotten med koppling till ledarskap och psykosocial miljö. Vi har fullt förtroende för det sätt som genomlysningen har genomförts på”.

ARKIV: Missförhållanden inom simhoppet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.