Brasilianska simmare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett uttalande från hemskickade simmaren i spelaren ovan. Foto: Instagram

Brasilianska simmarna Gabriel Santos och Ana Carolina Vieira lämnade OS-byn för att besöka Eiffeltornet – Santos varnas och Vieira skickas hem

Uppdaterad
Publicerad

De brasilianska simmarna Gabriel Santos och Ana Carolina Vieira valde att under en tävlingsfri dag besöka Eiffeltornet.
De bad dock inte den brasilianska OS-ledningen om tillåtelse för det.
Nu skickas Vieira hem från OS, och Santos varnas.
– Man kan inte tappa fokus på tävlingarna, säger den brasilianske simchefen Gustavo Otsuka.

I fredags, när ingen av dem tävlade, valde de att lämna OS-byn för att bland annat besöka Eiffeltornet – något som de även visade upp på sociala medier.

Men det som kan låta som en oskyldig händelse har nu fått stora konsekvenser. Duon hade nämligen inte tillåtelse att lämna OS-byn, och de båda har nu straffats.

OS i Paris 2024

”Respektlös och aggressiv”

Santos, som har tre guldmedaljer från sydamerikanska mästerskapen och ett VM-silver i lagkapp på meritlistan, varnas. Hans flickvän har tvingats lämna OS-byn och resa hem till Brasilien.

”COB (Brasiliens olympiska kommitté) beslutade att straffa duon för att ha lämnat OS-byn utan tillåtelse i fredags kväll. Dessutom ifrågasatte Ana Carolina beslutet från den brasilianska simlagsledningen på ett respektlöst och aggressivt sätt”, skriver COB i ett uttalande.

Viera har publicerat en video på Instagram, där hon berättar att hon känner sig orättvist behandlad.

– Jag är väldigt ledsen, nervös och vet inte vad. Jag ska kontakta min advokat och berätta allt, säger hon, och hävdar att hon inte har gjort något fel:

– Jag ska bevisa att jag inte har uppfört mig så dåligt som de beskyller mig för att ha gjort.

”Inte här för att ha semester”

Santos medger i ett inlägg på Instagram att de gjorde ett misstag att inte kommunicera med den brasilianska ledningen i förväg, men menar att de reste med arrangörernas officiella transporter.

”Vi trodde att vi bara behövde kommunicera att vi skulle lämna OS-byn ifall vi skulle röra oss i staden på vårt egna sätt”, skriver han.

Gustava Otsuka är chef för det brasilianska simlaget, och menar att de inte hade något annat val än att straffa duon.

– Alla vet att de är här för att utföra ett jobb, ett jobb för Brasilien. De är inte här för att ha semester eller turista, de är här för att utföra ett jobb för Brasilien, säger han till tidningen O Globo, och förklarar att Viera straffas hårdare då hon reagerade så pass starkt dagen efteråt, på grund av en incident i samband med en lagkapp på lördagen – alltså dagen efter deras tripp till Eiffeltornet.

– Hon bröt mot uppförandekoden och brusade upp i samband med ett tränarbeslut. Hon var aggressiv, och man har inte råd att tappa fokus på tävlingarna, som är det absolut viktigaste.

– Jag är inte glad över situationen, men det fanns inget annat som vi kunde göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet