Dokument: En kamp mot klockan – för att stå högst upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Siktet var inställt på att försvara OS-guldet i 100 meter fjärilssim från Rio 2016. 

Men en halkolycka ledde till en bruten arm och Sarah Sjöströms väg till OS fick plötsligt en oönskad vändning. 

– Det är den största utmaning jag har gått igenom i min karriär, säger Sarah Sjöström.

Sarah Sjöströms karriär är fylld med medaljer från VM, EM, OS och utmärkelser som hon tilldelats efter sina framgångar i bassängen. Hon innehar dessutom världsrekordet på just sträckan 100 meter fjäril.  

Under OS i Rio de Janeiro 2016 fick Sarah med sig tre medaljer hem, en i varje valör. Och guldet, som hon vann i favoritdisciplinen 100 meter fjäril, skulle försvaras i kommande OS i Tokyo.  

Tokyo 2020

Sen kom smällen

Men en isig lördag i februari i år hände det som inte fick hända. Sarah Sjöström halkade och fick en fraktur i armbågen. Med knappa halvåret till OS i Tokyo tvingades det svenska medaljhoppet till operation. På Instagram delade hon med sig av sina känslor: 

”Det är uppenbarligen väldigt usel tajming och jag är förkrossad. Men samtidigt är jag bestämd och motiverad till att komma tillbaka starkare än någonsin”, skrev hon. 

Hittills hade Sjöströms simkarriär gått spikrakt uppåt. Hon började simma som nioåring efter att familjen flyttat till Haninge. Sjöström vann både ungdoms-SM och tog medalj i junior-SM. Framgångar som gjorde att hon blev uttagen i seniorlandslaget.  

Men 13 år efter genombrottet på EM 2008 ställs alltså Sara Sjöström, nu 26 år, inför sin tuffaste uppgift i karriären.  

– Det är den största utmaning jag har gått igenom i min karriär. Inte bara fysiskt utan även mentalt, säger Sjöström. 

Upplägget fick göras om – armen skulle inte användas på tolv veckor. Istället blev det rehabträning. Trots att olyckan tog hårt på Sjöström så fanns bara en väg att gå – framåt. Simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandman var inte orolig.  

– Hon sätter mål för allting. Det är klart att hon i tanken redan är på väg tillbaka.

Tillbaka i vattnet

Rehaben gick som planerat och tre veckor efter olyckan kom det glädjande beskedet - Sjöström kunde återgå till vattnet.  

Formen inför OS var fortfarande oklar och funderingar fanns på att ställa upp i endast en eller två grenar för att kunna hålla hög nivå. Det fanns en risk att hon skulle behöva stryka gulddistansen. 

– Jag hoppas självklart att fjärilssimmet helt plötsligt ska funka, men jag är inte jättehoppfull, säger Sjöström. 

Men målet stod kvar, att inte vara skadad under OS och nå tillbaka till världstiderna.

Comebacken

I början av juni var Sarah tillbaka i tävlingsbassängen. I franska Canet satte Sarah Sjöström handen i kaklet som trea i finalen på 50 meter frisim samt på 100 meter fritt.  

På midsommarafton stod Sjöström på start i Rom, för att för första gången sedan olyckan simma 100 meter fjäril. Det blev en seger, vilken hon följde upp med ännu en seger och en andra plats i samma tävling.  

Nu står det klart att Sarah Sjöström kommer ställa upp i gulddistansen. Sjöström säger dock att hon ännu inte hittat tillbaka till storformen. Men en sak är säker – Sarah Sjöström ska till OS, och hon vill vara bäst när det gäller. Det finns ett sikte – det välfyllda medaljskåpet ska fyllas på.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet