Sophie Hansson och Ulrika Sandmark Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen i tårar efter Hanssons guld

Uppdaterad
Publicerad

Brons i går, guld i dag – och en ny medalj i morgon?

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark njöt i fulla drag efter Sophie Hanssons fullträff och de andra svenska framgångarna.

– Jag kände det här litegrann inför EM, säger hon.

Utan skadade superstjärnan Sarah Sjöström trodde de flesta att Sverige skulle få ett tufft EM i simning.

Efter tre dagar har Sverige ett guld (Sophie Hansson) och ett brons (Louise Hansson). Emelie Fast, 17-åringen, har fått sitt stora genombrott och strax efter Sophie Hanssons guld gick Erik Persson till torsdagens EM-final med snabbaste tiden på 200 meter bröstsim.

– Vi har inte haft någon möjlighet att se var vi är någonstans. Det kanske har varit nyttigt med den här långa träningsperioden, säger Sandmark om det tomma tävlingsprogrammet under pandemin.

– Jag kände det här litegrann inför EM att vi hade andra som kunde kliva fram. Men kanske inte så här mycket, säger hon.

Rörd till tårar

Sandmark rördes till tårar av Sophie Hanssons guld på 100 meter bröstsim.

– Jag grät när hon gick i mål. Man har varit med dem sedan de var små, säger Sandmark som innan förbundskaptensjobbet i A-landslaget hade samma befattning i juniorlandslaget.

TT: Trodde du det här före EM?

– Nja, hon är ju inte formtoppad, det visste jag, men då kanske man går in lite mer avslappnat, säger Sandmark.

”Full av självförtroende”

Hon är imponerad över Hansson:

– Hon har varit full av självförtroende hela tiden och hon ser extremt stark ut i vattnet. Framför allt går hon in och gör sitt eget lopp. Hon håller ihop det, säger Sandmark.

TT: Vad tror du om hennes OS-chanser?

– Nu går hon ju in i OS och vet att hon kan göra det här. Nu gäller det att hålla huvudet kallt och se till att hålla sig frisk och skadefri, säger Sandmark.

KLIPP: Se Sophie Hanssons guldlopp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.