I helgen beslutade det internationella simförbundet att transpersoner födda som män enbart får delta i damklassen om de har genomgått en könskorrigering innan tolv års ålder. Lars Frölander befarar att man trots det nya regelverket kommer att få se personer födda som män som snedvrider konkurrensen på damsidan.
– Jag tror att det kan vara början på slutet för biologiska kvinnors möjlighet att tävla på lika villkor. Jag har svårt att se att man ska kunna göra det jämlikt. Att biologiskt födda män ska ha samma förutsättningar som biologiskt födda kvinnor. Oavsett vad de gör med sina hormoner så finns det många andra biologiska fördelar med att vara född som man, säger han.
Det svenska förbundet såg dagens besked som ett steg i rätt riktning. Då åldergränsen för när man bör ha gjort sin könskorrigering är på tolv år.
– Jag tycker att man borde göra en helt egen klass för transpersonerna. I brottning till exempel så tävlar inte ens män mot män, utan man har olika viktklasser. Även om man genomgår en könskorrigering redan vid tolv års ålder så tror jag inte att det hämmar all manlig utveckling i tonåren. Det finns ju också väldigt lite underlag för att veta hur det faktiskt blir.
Tillåtet från 18 års ålder i Sverige
Lia Thomas blev i mars historisk med sin seger i collegemästerskapets 500 yards fritt genom att som första person född som man vinna en damklass. Det kommer Thomas inte vara tillåten att göra om.
I Sverige är könskorrigerande underlivskirurgi tillåtet från 18 års ålder. 2018 föreslog regeringen en ny lag som skulle göra det tillåtet från 15 års ålder. Men Socialstyrelsen ändrade sig och sade nej till lagförslaget i samband med en granskning av SVT, den visade att faktauppgifter som låg till grund för förslaget inte stämde.