Märkliga bilderna på Hansson i EM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Märkliga scener utspelade sig på sim-EM – med en svenska i huvudrollen.

Louise Hansson tappade allt i starten – och efter en protest simmades finalen om.

– Alla tjejer kom upp efter loppet och bara: ”vad var det?”, säger hon i C More.

Louise Hansson, som tog EM-brons på 100 fjärilsim tidigare i veckan, fick som första reserv chansen i finalen på 100 ryggsim efter ett sent återbud.

Väl där grusades chanserna helt redan i starten där hon blev hängande i startpallen samtidigt som motståndarna simmade iväg.

– Enligt mig var det absolut en felaktig start. Det var som att det var två pip efter varandra och det betyder ju omstart. Gud, jag vände mig om och kollade men alla körde ju så då tänkte jag att jag får väl också köra, säger Hansson i C More.

”Inte en rättvis simning”

I mål var hon långt efter på tiden 1.02,29 – och förvirrad.

– Det var troligen fel i ljudsystemet. Jag tyckte inte att det var en rättvis simning mot någon av oss. De andra har kanske lite mer erfarenhet och körde men jag stannade ju. Det kanske är mitt fel. Men enligt det jag vet inom simning var det inte en korrekt start.

I heatet efter, herrarnas första semifinal på 200 meter ryggsim, utspelade sig likadana dråpliga scener på samma bana när britten Brodie Williams hängde kvar precis som Hansson. Även han slutade överlägset sist.

Sverige lämnade in en protest efter loppet och finalen simmades om senare under kvällen. Där tangerade Hansson sitt personliga rekord från semifinalen, 1.00,04, och slutade sexa.

Coleman till final

Michelle Coleman tog sig under kvällen vidare till final på 100 frisim som sista simmare med nya årsbästat 54,12. Robin Hanson slutade sjua i finalen på 200 frisim på 1.47,34 vilket var en bra bit över hans svenska rekord på 1.46,50 från igår.

KLIPP: Hör Louise Hansson berätta om kaoskvällen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.