Jevgenij Rylov stängs av i nio månader efter att han visat stöd för Vladimir Putin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jevgenij Rylov stöttade Putin – stängs av i nio månader

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden deltog simstjärnan Jevgenij Rylov på en stor manifestation i Ryssland – till stöd för Vladimir Putin och kriget i Ukraina.

Det uppskattades inte av det internationella simförbundet, Fina.

Nu stängs han av, i nio månader.

Jevgenij Rylov, som tog två OS-guld i Tokyo förra året, var en av flera ryska idrottsstjärnor som beträdde scenen och hyllades av Vladimir Putin inför tiotusentals människor på Luzjniki-stadion i Moskva.

Evenemanget anordnades av Rysslands president för att påminna om årsdagen av erövringen av Krimhalvön i mars 2014. Dessutom hyllades den pågående invasionen av Ukraina.

Avstängningen fördöms av Kreml

Rylov, som hade ett ”Z” (som symboliserar stöd för de ryska trupperna) på sina kläder under framträdandet, straffades snabbt av sin huvudsponsor, som bröt samarbetet med ryssen.

Nu har det internationella simförbundet beslutat att stänga av Rylov i nio månader.

”Detta på grund av herr Rylovs deltagande och beteende under arrangemanget på Luzjniki-stadion den 8 mars 2022. Herr Rylovs avstängning inleddes den 20 april 2022”, skriver Fina på organisationens hemsida.

Beslutet fördöms av den ryska regimen.

– Detta är den absoluta motsatsen jämfört med vad idrottens syfte är. När de största idrottarna tappar möjligheten att tävla så skadar detta de internationella förbunden och de internationella tävlingarna, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov, neligt nyhetersbyrån Reuters.

Samtidigt meddelar Fina, som redan stoppat ryska och belarusiska simmare från sommarens VM, att simmare och domare från dessa länder inte kommer att bjudas in till Fina-arrangerade tävlingar och arrangemang under resten av året.

MER SIMNING: Världsårsbästa av Sjöström (11 april):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.