Katie Ledecky.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Katie Ledecky blev historisk – nu blickar hon framåt. Foto: Ueslei Marcelino / BILDBYRÅN

Katie Ledecky bästa simkvinna i OS-historien: ”Försöker inte tänka så mycket”

Uppdaterad
Publicerad

USA simmade till sig ett silver i lagkappen över 4x200 meter fritt. Katie Ledecky tog sin 13:e OS-medalj och är nu bästa kvinna i OS-historien i simning.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på historien, säger Ledecky enligt sajten Swimswam.

Med sina 13 medaljer gick hon ifrån lagkamraterna Jenny Thompson, Dara Torres och Nathalie Coughlin samt australiskan Emma McKeon som alla tagit tolv OS-medaljer i simning.

– Det är människor jag såg upp till när jag började simma. Så det är en ära att bli nämnd bland dem, säger Ledecky, vars USA var 2,78 efter vinnande Australien som hade 7.38,08 i segertid.

Kan tangera totala OS-rekordet

Ledecky har 800 meter på lördag kvar att simma och kan då ta sitt nionde OS-guld och tangera den sovjetiska gymnasten Larisa Latyninas totala OS-rekord i guld för kvinnor oavsett sport. Sovjetiskan som härjade för 60-70 år sedan tog totalt 18 OS-medaljer och är bästa kvinna i historien med den noteringen.

27-åriga Ledecky har deklarerat att hon ska försöka ställa upp i hemma-OS i Los Angeles 2028.

Michael Phelps har det manliga rekordet med 28 OS-medaljer (23 guld) – oavsett sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.