Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Léon Marchand nära Michael Phelps ”oslagbara” världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Michael Phelps världsrekord på 400 meter medley från OS 2008 är det som stått sig längst av alla rekord på långbana.

Men i dag var det inte allt för långt ifrån att det slogs.

20-årige Léon Marchand var bara 44 hundradelar ifrån när han tog VM-guld.

– Det känns otroligt, säger han.

Den 10 augusti 2008 simmade amerikanen Michael Phelps 400 meter medley på tiden 4.03,84.

Därefter har ingen simmat snabbare, vilket gör rekordet till det rekord som stått sig allra längst av alla rekord på långbana. Faktum är att bara ett enda rekord totalt sett är äldre än Phelps, nämligen Grant Hacketts rekord på 800 meter fritt på kortbana, som sattes tre veckor före Phelps rekord.

Tvåa genom tiderna

Men i dag var det inte långt ifrån att Phelps blev av med rekordet. Den 20-årige fransmannen Léon Marchand simmade nämligen på den europeiska rekordtiden 4.04,28 – och är därmed tvåa genom tiderna på distansen.

– Det känns otroligt! Jag tror att jag inte har förstått det ännu, men min tid är ju helt galen! 4.04, haha! Jag var inte förberedd på det, men jag tränar varje dag så detta är ett bra pris för mig, säger han till SVT Sport, med ett stort leende på läpparna.

Vad tänkte du när du såg tiden?

– Jag tänkte att jag skulle kunna göra 4.07, kanske 4.06, men 4.04 – det var jag inte redo för det, haha. Jag hoppas att jag i nästa tävling kan pressa det ytterligare.

Marchand blev i och med segern den blott andre fransmannen att ta en VM-medalj i ett individuellt medleylopp. Den förste var hans far Xavier, som tog VM-silver på 200 meter medley i VM 1998.

Resultat

400 m medley, final

1) Leon Marchand, Frankrike, 4.04,28, 2) Carson Foster, USA, +2,28, 3) Chase Kalisz, do, +3,19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.